MedWatch

Klinisk fusk i japansk studie med Novartis-blockbuster

En undersøgelse af et klinisk studie med Novartis’ blodtrykssænkende medicin, Diovan, foretaget i Japan, afslører, at der er blevet manipuleret med data i studiet.

Foto: Novartis AG

Det er kommet frem, at data fra et japansk studie med Novartis’ blockbuster-medicin, Diovan, er blevet manipuleret. Det oplyser repræsentanter fra Kyoto Prefectural University of Medicine, hvor studiet blev foretaget, ifølge Pharmaceutical Processing.

Universitetet har gennemgået det kliniske studie, som blev indledt i 2004 og involverede omkring 3.000 japanere med forhøjet blodtryk. Resultaterne viste dengang, at Diovan var mere effektivt i forhold til at forebygge hjertekramper og slagtilfælde i hjernen end andre lignende lægemidler.

Men ifølge hjemmesiden forklarer repræsentanter fra universitetet nu, at ”det er yderst sandsynligt, at denne konklusion var fejlagtig.”

Det var den tidligere professor på universitetet, Hiroaki Matsubara, der stod i spidsen for det kliniske studie, og allerede i december 2012 bad han om at få studiet tilbagetrukket pga. ”dataproblemer," da der første gang blev sat spørgsmålstegn ved de kliniske data fra studiet.

Universitet siger, at man ikke med sikkerhed kan sige, hvem der stod bag datamanipulationen, da de involverede parter er kommet med modstridende forklaringer. Man betvivler i øvrigt ikke effekten af Diovan, men blot måden hvorpå forskerne er kommet frem til resultaterne på, skriver Pharmaceutical Processing.

Novartis indblandet?

Udover beskyldningerne om datamanipulation er Hiroaki Matsubaras forskning også kommet under beskydning, fordi en ansat fra Novartis var med til at analysere forskningsresultaterne, uden at der blev gjort opmærksom på forbindelsen til medicinalkoncernen i forskningsrapporten.

Og som om det ikke var nok, har Hiroaki Matsubara og hans forskerhold modtaget mere end 100 mio. yen, svarende til omkring 5,7 mio. kroner, i økonomisk støtte fra Novartis.

Universitetet forklarer i en rapport, at man ikke fik lov til at interviewe den pågældende Novartis-medarbejder til undersøgelsen. Men selskabet forsvarer sig med, at den beslutning blev taget på stærk foranledning fra medarbejderen selv, som sidenhen har forladt selskabet.

Den pågældende medarbejder har også taget del i studier med Diovan på Tokyo Jikei University, Chiba University, Nagoya University og Shiga University of Medical Science. Disse universiteter vil nu indlede deres egne undersøgelser for at se, om der er problemer med de kliniske data, mens Kyoto Prefectural University of Medicine menes at ville anlægge en retssag mod forskerne.

Læs hele historien fra Pharmaceutical Processing her.

Mere fra MedWatch

Topchef efter nyt studieflop: "Det ligner jo lidt en Orphazyme"

Efter endnu et fejlslagent fase 2-forsøg, der har kostet biotekselskabet Asarina Pharma 50 mio. kr., nærmer det danskledede selskab sig afgrunden. Kun to skud har selskabet nu tilbage i bøssen, finansieringen til det ene mangler, og flopper de også, må selskabet dreje nøglen om, fortæller topchef Peter Nordkild.

Mærsk-donation til KU skal give laboratorier i topklasse

Etableringen af nye faciliteter i Mærsk Tårnet sikrer såkaldte GMO klasse 3-laboratorier, hvor forskere i Danmark vil kunne arbejde med blandt andet virus på et langt mere avanceret niveau end hidtil, lyder det fra Københavns Universitet.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier