Genvariant annullerer aspirin-effekt mod kræft

Et nyt klinisk studie viser, at Aspirin – som menes at have en gavnlig effekt mod udviklingen af tarmkræft - ikke virker mod tumorer med en bestemt genmutation.
Foto: Esra Su / Stock.Xchng
Foto: Esra Su / Stock.Xchng

Flere kliniske studier har peget på, at ganske almindelige Aspirin-piller har en beskyttende effekt i forhold til tarmkræft. Men nu viser det sig, at medicinen ikke har nogen virkning, når det kommer til en bestemt genvariant.

Det skriver Bloomberg med henvisning til et nyt klinisk studie af forholdet mellem medicinen og sygdommen.

Det nye studie, som netop er blevet publiceret i tidsskriftet Journal of the American Medical Association, viser, at forekomsten af tarmkræft med en mutation af genet BRAF er på samme niveau for patienter, som tager Aspirin jævnligt, som den er for de, som ikke tager lægemidlet.

Derimod har Aspirin-brugerne en 27 pct. mindre risiko for at udvikle tarmkræft uden denne genmutation.

Studiets hovedforsker, Andrew Chan, medgiver, at der er brug for yderligere studier på området, men mener, at resultaterne kan fungere som en vejledning for læger, som ordinerer lægemidlet som forebyggende behandling af tarmkræft.

”Vi er gået ind i en ny periode, hvori vi potentielt kan begynde at overveje skræddersyede forebyggende behandlinger. Det er noget, vi ikke har gjort hidtil. Vi har i virkeligheden bare prøvet at udvikle one size fits all-behandlinger,” siger han til Bloomberg.

Læs hele historien fra Bloomberg her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også