MedWatch

Novartis indrømmer klinisk ’fusk’ i Japan

Novartis indrømmer, at ansatte fra selskabet har deltaget i uafhængige studier af et lægemiddel fra virksomheden uden at gøre opmærksom på deres tilhørsforhold.

Foto: Novartis AG

Ansatte fra medicinalvirksomheden Novartis har deltaget i en række uafhængige, kliniske forsøg af selskabets tidligere blockbuster Diovan til behandling af hjerteproblemer og forhøjet blodtryk i Japan. Det oplyser det schweiziske selskab ifølge Forbes i en pressemeddelelse.

I alt drejer det sig om fem forskellige studier, hvor to ansatte fra koncernen har deltaget uden at gøre opmærksom på sine tilhørsforhold til Novartis. Selskabet indrømmer de ansattes deltagelse i de ’uafhængige’ studier, men oplyser ikke navnene på de pågældende medarbejdere.

Forbes mener dog at vide, at den ene af de ansatte er den anerkendte, japanske kardiolog Hiroaki Matsubara. Og ifølge magasinet er flere af hans kliniske studier blevet fjernet fra videnskabelige tidsskrifter. Det gælder bl.a. Kyoto Heart Study, som er blevet trukket tilbage fra tidsskriftet European Heart Journal. Han har siden tilmed opsagt sin stilling ved Kyoto Prefectural University.

Overordnede kendte til medvirken

Den anden Novartis-medarbejder, Nobuo Shirahashi, deltog både i dette og et andet omfattende studie, Jikei Heart Trial, og i begge tilfælde var hans eneste oplyste tilhørsforhold Osaka City University.

Novartis oplyser, at nogle af forskernes overordnede i koncernen kendte til forskernes deltagelse i studierne, men så det ikke som en interessekonflikt, da de deltog som akademiske ansatte gennem universiteterne.

Selskabet påpeger samtidig, at de ansattes overordnede ikke var klar over, at forskerne ikke havde oplyst deres tilhørsforhold til Novartis.

Læs artiklen fra Forbes her.

Mere fra MedWatch

Prisstigninger på medicin får hver femte til ikke at købe

Én ud af fem patienter i en ny undersøgelse har det seneste år oplevet ikke at have råd til at købe deres ellers lægeordineret medicin – blandt andet på grund af de prisstigninger, der sker som følge af, at priserne bliver forhandlet hver 14. dag.

Rekordmange danske virksomheder på sundhedsmesse i Mellemøsten

Antallet af danske life science-virksomheder, der i år deltager på messen Arab Health i Dubai, slår rekord, og det giver god mening, for messen, der skydes i gang i dag, mandag, er den vigtigste i Mellemøsten, der er blevet et yderst attraktivt eksportmarked for leverandører af blandt andet medicoteknisk udstyr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier