MedWatch

Novartis indrømmer klinisk ’fusk’ i Japan

Novartis indrømmer, at ansatte fra selskabet har deltaget i uafhængige studier af et lægemiddel fra virksomheden uden at gøre opmærksom på deres tilhørsforhold.

Foto: Novartis AG

Ansatte fra medicinalvirksomheden Novartis har deltaget i en række uafhængige, kliniske forsøg af selskabets tidligere blockbuster Diovan til behandling af hjerteproblemer og forhøjet blodtryk i Japan. Det oplyser det schweiziske selskab ifølge Forbes i en pressemeddelelse.

I alt drejer det sig om fem forskellige studier, hvor to ansatte fra koncernen har deltaget uden at gøre opmærksom på sine tilhørsforhold til Novartis. Selskabet indrømmer de ansattes deltagelse i de ’uafhængige’ studier, men oplyser ikke navnene på de pågældende medarbejdere.

Forbes mener dog at vide, at den ene af de ansatte er den anerkendte, japanske kardiolog Hiroaki Matsubara. Og ifølge magasinet er flere af hans kliniske studier blevet fjernet fra videnskabelige tidsskrifter. Det gælder bl.a. Kyoto Heart Study, som er blevet trukket tilbage fra tidsskriftet European Heart Journal. Han har siden tilmed opsagt sin stilling ved Kyoto Prefectural University.

Overordnede kendte til medvirken

Den anden Novartis-medarbejder, Nobuo Shirahashi, deltog både i dette og et andet omfattende studie, Jikei Heart Trial, og i begge tilfælde var hans eneste oplyste tilhørsforhold Osaka City University.

Novartis oplyser, at nogle af forskernes overordnede i koncernen kendte til forskernes deltagelse i studierne, men så det ikke som en interessekonflikt, da de deltog som akademiske ansatte gennem universiteterne.

Selskabet påpeger samtidig, at de ansattes overordnede ikke var klar over, at forskerne ikke havde oplyst deres tilhørsforhold til Novartis.

Læs artiklen fra Forbes her.

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier