MedWatch

Diabetesmiddel kædes sammen med kræft

Diabetesmedicin fra den japanske koncern Takeda er i en retssag – den første af hele 3.000 – blevet beskyldt for at forårsage kræft. Samtidig beskyldes koncernen for at have kendt til problemet igennem syv år uden at gøre opmærksom på det. Det skriver Bloomberg.

Foto: Colourbox

Asiens største medicinalvirksomhed, Takeda Pharmaceutical Co., skjulte en risiko for kræft forbundet med lægemidlet Actos for at beskytte sit milliardsalg af midlet, blev en amerikansk jury fortalt under den første af mere end 3.000 retssager pga. diabetesmedicinen.

Selvom Takedas egne, interne studier med Actos kædede medicinen sammen med blærekræft allerede i 2004, så gjorde virksomheden ikke de amerikanske myndigheder opmærksom på problemet før syv år senere, forklarede Michael Miller, som fører den pågældende sag, til juryen ved en domstol i Los Angeles mandag. Han tilføjer, at selskabet hemmeligholdt oplysningerne for at beskytte de mere end 1,6 mia. dollar, som Actos solgte for årligt.

”At sælge diabetesmedicin er ’big business’ i Amerika. Man kan tjene mane penge. Men virksomhederne har en pligt til at oplyse om risikoen. Patientsikkerhed bør komme i første række,” sluttede han med at sige.

I Januar opnåede Takeda godkendelse af Nesina - et nyt diabetesmiddel, som skal tage over for Actos, der gik af patent sidste år. Salg af Actos nåede sit højdepunkt i regnskabsåret, der sluttede i marts 2011, med 4,5 mia. dollar, hvilket svarede til 27 pct. af selskabets indtjening på det tidspunkt, ifølge data fra Bloomberg.

Læs hele artiklen fra Bloomberg her.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier