Diabetesmiddel kædes sammen med kræft

Diabetesmedicin fra den japanske koncern Takeda er i en retssag – den første af hele 3.000 – blevet beskyldt for at forårsage kræft. Samtidig beskyldes koncernen for at have kendt til problemet igennem syv år uden at gøre opmærksom på det. Det skriver Bloomberg.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
oversat af Martin Havtorn Petersen

Asiens største medicinalvirksomhed, Takeda Pharmaceutical Co., skjulte en risiko for kræft forbundet med lægemidlet Actos for at beskytte sit milliardsalg af midlet, blev en amerikansk jury fortalt under den første af mere end 3.000 retssager pga. diabetesmedicinen.

Selvom Takedas egne, interne studier med Actos kædede medicinen sammen med blærekræft allerede i 2004, så gjorde virksomheden ikke de amerikanske myndigheder opmærksom på problemet før syv år senere, forklarede Michael Miller, som fører den pågældende sag, til juryen ved en domstol i Los Angeles mandag. Han tilføjer, at selskabet hemmeligholdt oplysningerne for at beskytte de mere end 1,6 mia. dollar, som Actos solgte for årligt.

”At sælge diabetesmedicin er ’big business’ i Amerika. Man kan tjene mane penge. Men virksomhederne har en pligt til at oplyse om risikoen. Patientsikkerhed bør komme i første række,” sluttede han med at sige.

I Januar opnåede Takeda godkendelse af Nesina - et nyt diabetesmiddel, som skal tage over for Actos, der gik af patent sidste år. Salg af Actos nåede sit højdepunkt i regnskabsåret, der sluttede i marts 2011, med 4,5 mia. dollar, hvilket svarede til 27 pct. af selskabets indtjening på det tidspunkt, ifølge data fra Bloomberg.

Læs hele artiklen fra Bloomberg her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også