Brancheorganisation: Farmaindustrien skal ansætte 15.000 i Danmark inden 2030

Lægemiddelindustriforeningen peger i en ny analyse på, at life science-branchens store rekrutteringsbehov vil fortsætte med at vokse frem mod 2030, hvor den vil beskæftige ca. 50.000 i Danmark.
Foto: Novo Nordisk / Pr
Foto: Novo Nordisk / Pr

Det går hurtigt i den danske lægemiddelindustri. Rigtigt hurtigt.

Fra 2012 til 2021 steg antallet af ansatte i industrien fra 25.300 til 35.850 ansatte, viser en ny analyse fra Lægemiddelindustriforeningen, Lif, og dermed er beskæftigelsen vokset med over 10.500 på 10 år. Det svarer til en stigning på 42 pct. 

Ifølge analysen tyder intet på, at udviklingen stopper her. 

Lifs fremskrivning peger på, at hvis væksten i branchen fortsætter, bliver der brug for op imod 15.000 flere medarbejdere i industrien i 2030, så lægemiddelindustrien vil komme op på at beskæftige ca. 50.000 medarbejdere i Danmark. 

Men ifølge Anders Hoff, der er politisk chef for forskning og innovation hos Lif, bliver det et problem for industrien at rekruttere så mange folk i Danmark, hvis ikke rammerne ændres. 

”Lægemiddelvirksomhederne står i den situation, at det i en periode har været udfordrende at skaffe nok kvalificerede medarbejdere til de mange forskellige funktioner, som de har i virksomhederne,” siger Anders Hoff. 

Han peger på, at 41 pct. af lægemiddelvirksomhederne i Danmark ”i høj grad” eller ”meget høj grad” har oplevet udfordringer med at rekruttere medarbejdere med relevante kompetencer inden for det seneste år, ifølge Lifs undersøgelse. Samtidig forventer 95 pct. af virksomhederne at skulle ansætte flere medarbejdere de kommende 5 til 10 år. 

Ifølge analysen oplever de større lægemiddelvirksomheder rekrutteringsudfordringer på flere områder, herunder særligt forskning og udvikling, IT og data, det regulatoriske område og market access, mens de mindre virksomheder primært oplever udfordringer med rekruttering inden for market access

”For få år siden var det mest specialister, der var mangel på, som eksempelvis data scientists, men i dag ser vi mangel på folk i hele værdikæden lige fra forskning og udvikling over lægemiddeltest og -afprøvning, produktion, det regulatoriske område til salg og marketing” siger Anders Hoff.

Viser det ikke, at virksomhederne trods alt er i stand til at finde de medarbejdere, de skal bruge, når beskæftigelsen er vokset med 10.500 personer mellem 2012 og 2021?

”Jo, for det er jo heldigvis en god branche at arbejde i. Men spørgsmålet er, om det kan blive ved. Jeg kan i hvert fald være bekymret for, om væksten kan fortsætte, ikke mindst med den demografiske udvikling, vi ser, med færre ungdomsårgange og så videre,” siger Anders Hoff og fortsætter: 

”Danmarks Statistik har lige meldt om et generelt fald i beskæftigelsen i industrien, som måske kan redde os på den korte bane, men på det længere strukturelle sigt er spørgsmålet, om vi kan blive ved med at få alle de kvalificerede medarbejdere, der er brug for, medmindre man gør noget aktivt for at understøtte udviklingen.” 

Ansætter udenlandsk arbejdskraft

Lifs analyse viser også, at andelen af internationale ansatte i den danske lægemiddelindustri er steget med 8 pct. mellem 2012 og 2021. I 2021 udgjorde andelen af international arbejdskraft i lægemiddelindustrien 17 pct., hvilket er væsentligt højere end både resten af dansk industri og det danske arbejdsmarked generelt. 

”Virksomhederne forsøger at kigge efter talenter uden for landets grænser, og det skyldes, at man næsten er desperate efter at finde de folk, man har brug for, hvor end man kan finde dem. Lægemiddelindustrien er jo global, så det giver god mening, at man rekrutterer folk der, hvor de er,” siger Anders Hoff. 

Tallene viser samtidig, at andelen af den internationale arbejdskraft i industrien, der er højt specialiseret, er stigende. Konkret blev 66 pct. af den internationale arbejdskraft i 2021 ansat i ledelsesarbejde eller som specialister. 

Har virksomhederne ikke rig mulighed for at hente kompetent udenlandsk arbejdskraft i dag?

”Jo, men man skal bare huske, at fordi det er specialister, er det folk, der kan skabe en karriere mange steder i verden og kan vælge og vrage. Derfor skal de jo overbevises om, at de skal vælge Danmark frem for eksempelvis USA, Schweiz eller andre steder i Europa, og der skal Danmark være den fortrukne destination. Vi har nogle ordninger, der hjælper på det, men vi har også kulturelle barrierer, såsom at tingene foregår på dansk,” siger Anders Hoff. 

Fremhæver tre løsninger

Anders Hoff tror ikke, at lægemiddelindustrien i Danmark kommer i mål med at ansætte yderligere 15.000 personer i 2030, hvis ikke der gøres noget aktivt politisk for at understøtte udviklingen. 

”Jeg tror, at der er brug for, at man vågner op og aktivt understøtter, at vi har en lægemiddelindustri, der har brug for rigtig mange flere mennesker. Det handler både om at målrette de ordinære uddannelser til industrien, opkvalificering af folk fra andre brancher og international rekruttering,” siger Anders Hoff. 

Han har endnu ikke oplevet en tilstrækkelig politisk vilje til at tage life science-branchens rekrutteringsudfordringer alvorligt, siger han. 

”Jeg synes, at vi har en uddannelsespolitik, som ikke i tilstrækkelig grad afspejler fremtidens behov. Vi har en tendens til at orientere os ud af bakspejlet efter, hvor folk fik job engang, frem for at se ud af forruden og se, hvor vi er på vej hen,” siger Anders Hoff. 

Ifølge Lif har løsningen på lægemiddelindustriens rekrutteringsudfordringer tre hovedspor: ordinære uddannelser, efter- og videreuddannelse samt international rekruttering. 

”Jeg synes, at man burde kigge på, om vores uddannelser i tilstrækkelig grad er rettet mod arbejdsmarkedet. Det vil sige, at optage flere på nogle af de uddannelser, der har meget lav ledighed i dag. Især i hovedstadsområdet er der uddannelser, hvor vi bare skriger på flere dimittender,” siger Anders Hoff og fortsætter: 

”Efter- og videreuddannelsesområdet er meget fragmenteret i dag. Det foregår mange forskellige steder, og der synes ikke at være en overordnet strategi for det.” 

Endelig er der ifølge Anders Hoff behov for at styrke rammerne for rekruttering af udenlandsk arbejdskraft. 

”Det er super positivt, at der er begyndt at blive åbnet op for at tage flere internationale studerende ind. Men der er behov for initiativer, som rækker ud over det,” siger Anders Hoff og tilføjer:

”Her snakker vi om, hvordan vi møder specialister, når de kommer til Danmark – altså, hvor let er det at få adgang til en skole til dit barn, og om din kone kan få et job. Her hører jeg stadigvæk fra mine medlemmer, at det er en sten i skoen for mange af dem, der kommer hertil og egentlig kunne vælge andre steder at tage hen.” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også