Headhuntere: Novo Nordisk dræner markedet for arbejdskraft

Kollegaerne i medicinalindustrien risikerer at stå tilbage med sorteper, lyder det fra headhuntere om Novo Nordisks aktuelle vækstridt og deraf kraftigt opskruede ansættelsesiver. 
”Novo Nordisk støvsuger kandidater hos kollegaerne i industrien i et omfang, vi ikke har set tidligere, og det har udløst et alvorligt talent drain i medicinalindustrien i Danmark,” siger Henrik Brabrand, adm. direktør i headhunterbureauet Albright Partners. | Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
”Novo Nordisk støvsuger kandidater hos kollegaerne i industrien i et omfang, vi ikke har set tidligere, og det har udløst et alvorligt talent drain i medicinalindustrien i Danmark,” siger Henrik Brabrand, adm. direktør i headhunterbureauet Albright Partners. | Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix

2023 har været en optur uden ende for Novo Nordisk. Selskabet skovler milliarder og atter milliarder ind på salg af fedme- og diabetesmedicin til gavn for Novo Nordisk her og nu og også samfundsøkonomien på lang sigt.

Men det danske selskabs succes er ikke ubetinget et gode for branchen, for på den kortere bane skaber Novo Nordisks vækstiver udfordringer hos andre danske medico-, farma- og biotekvirksomheder, advarer en række headhuntere, som MedWatch har talt med.

”Novo Nordisk støvsuger kandidater hos kollegaerne i industrien i et omfang, vi ikke har set tidligere, og det har udløst et alvorligt talent drain i medicinalindustrien i Danmark,” siger Henrik Brabrand, adm. direktør i Albright Partners, der har specialiseret i at rekruttere medarbejdere til medicinalindustrien.

”Lægger man dertil den generelle mangel på talenter, oplever vi, at flere virksomheder er hårdt pressede på deres vækstambitioner – vi hører bl.a. om forsinkede projekter grundet manglende ressourcer, kvalitetsmæssige udfordringer, og desværre også et øget pres på de tilbageværende medarbejdere, som vi frygter, kan lede til stressmæssige udfordringer,” uddyber Henrik Brabrand.

Samme toner går igen hos rekrutteringsbureauet Compass Human Resources Group, hvor man oplever, at de mindre spillere i markedet konkurrerer indædt med de større etablerede virksomheder, som ”suger” mange erfarne medarbejdere og talenter til sig.

”De virksomheder, som kigger efter de samme profiler, som Novo Nordisk skaffer lige nu, er udfordrede. De har sværere ved at hyre nye medarbejdere og er presset af det (Novo Nordisks vækst, red.) – helt klart,” siger Rasmus Meyhoff, partner i Compass med ansvar for life science. 

Ikke sjovt at være nabo til Novo Nordisk

Novo Nordisk beskæftiger i dag 61.400 medarbejdere på globalt plan – godt 17 pct. flere end for et år siden, og af dem er 23.000 ansat i Bagsværd-hovedsædet og de øvrige i afdelinger i Søborg, Måløv, Kalundborg, Vanløse, Gentofte og Hillerød.

Endnu flere støder i den kommende tid til – Novo Nordisk ansætter i rask væk, og med annonceringen af den rekordstore milliardinvestering i nye produktionsfaciliteter i Kalundborg får job-boomet endnu mere fart over feltet.

Nybyggeriet til samlet ca. 42 mia. kr. i Kalundborg vil beskæftige 3.000 håndværkere, mens fabrikkerne vil skabe mere end 800 fuldtidsstillinger i byen, når de kommer i drift i en periode over fire år fra 2025 til 2029.

Ud over den gigantiske investering i Kalundborg investerer Novo Nordisk 16 mia. kr. i fabriksudvidelser i Kalundborg og fem mia. kr. i udvidelser ved hovedkvarteret i Bagsværd. Selskabet har i øjeblikket også en ansøgning om tilladelse til at bygge et helt nyt fabriksområde uden for Odense liggende hos myndighederne. 

(artiklen fortsætter efter tabellen)

Mo Elias Djemai, der er rekrutteringskonsulent hos headhunterbureauet Hays, kalder det for overordnet positivt, at Novo Nordisk med byggeriet skaber nye stillinger de næste par år, som vil være til gunst for Novo Nordisk, samfundet og søgende kandidater. 

”Den anden side af det er, at flere og flere kandidater de sidste par år målrettet går efter at finde en position hos Novo Nordisk, hvor de førhen havde som udgangspunkt at blive hos den repræsentative virksomhed, de befandt sig i,” siger Mo Elias Djemai.

Rasmus Meyhoff fra Compass Human Resources Group har en kunde med base i Kalundborg, for hvem det ikke er så sjovt at være vidne til Novo Nordisk udvidelser.

”De siger jo bare, at det er enormt svært at være en mindre produktionsvirksomhed, der ligger ved siden af Novo Nordisk, der er tusind gange større. Selvfølgelig er det det,” siger Rasmus Meyhoff.

Skal kontakte flere kandidater

Hos headhunterfirmaet Best Talent, der er specialiseret i at finde kandidater til life science-industrien, oplever man også massiv efterspørgsel af arbejdskraft som følge af Novo Nordisk, men også f.eks. Fujifilm Diosynth Biotechnologies, der udvider massivt i Hillerød.

Ud af en arbejdsstyrke i Danmark på ca. 3 mio. har omkring 1 mio. af disse skiftet job i 2022/2023, og forskellige virksomheder efterspørger ofte kandidater med de samme kompetencer mere eller mindre samtidigt, betoner Janne Kofoed, medejer og ledende partner i Best Talent.

”Når vi skal finde medarbejdere, uanset om det er på C-level eller på specialistniveau, oplever vi, at vi skal kontakte mange flere kandidater, for at vi kan præsentere det rette felt. Og når vi får fat i de rette, så har de ofte flere jobtilbud at vælge imellem samtidig, og derfor stiger kandidaternes opfattelse også af både evner, kompetencer og lønkrav,” siger Janne Kofoed.

Rekrutteringsudfordringerne for de virksomheder, der ikke er Novo Nordisk, kan være store, lyder det.

”Det kan betyde, at virksomhederne enten flytter eller ikke kan komme videre med deres projekter. De bliver forsinket med f.eks. nye godkendelser, hvilket på den lidt længere bane giver risiko for manglende eller forsinket indtjening, der skal bidrage til vækst og nye investeringer,” siger Janne Kofoed.

Lønspiral

Hos headhunterbureauet Black Swans Exits, som har specialiseret sig i at hjælpe startsups og små og mellemstore virksomheder inden for biotek, farma og medicinsk udstyr, peger man på lønnen og arbejdsvilkår som en udfordring knyttet til den øgede efterspørgsel på arbejdskraft fra Novo Nordisk.

”Novo Nordisk er i stand til at betale mere for f.eks. en laborant i Hillerød end mindre virksomheder. Det er en konkret udfordring, der kan komme til at presse mindre virksomheders budgetter,” siger Per Christensen, medstifter og adm. direktør i Black Swans Exists.

Samme pointe hæfter Rasmus Meyhoff fra Compass Human Resources Group sig ved: 

”Novo Nordisk har lige nu muligheden for at sætte lønningerne op, fordi de tjener så mange penge, og det presser selvfølgelig en lønspiral i markedet, hvor de andre jo så også skal betale samme eller højere løn for de samme profiler, som man måske skulle betale 10 pct. mindre for, bare for et år siden. Der er det da klart, at de store muskler har en fordel,” siger Rasmus Meyhoff.

”Hvis tendensen fortsætter, kan det gå ud over væksten i andre virksomheder,” tilføjer han.

Alle bløder kandidater til Novo Nordisk

Ikke kun blandt andre virksomheder er Novo Nordisk ansættelsesiver et problem. Også den offentlige sundhedssektor mærker på den hårde måde succesen hos Novo Nordisk. 

For nyligt beskrev Politiken således, hvordan bioanalytikere i stor stil forlader den offentlige sektor til fordel for den private, og at det især er Novo Nordisk, som aftager den eftertragtede arbejdskraft.

”Særligt det seneste år har vi fået øjnene op for, at Novo Nordisk tager en større og større andel af bioanalytikerne. Det er noget, man taler om,” sagde Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere i den forbindelse.

Alene i år og sidste år alene har Novo Nordisk ansat ca. 50 bioanalytikere.

”Intentionerne er de bedste, men selv de bedste intentioner kan have utilsigtede konsekvenser, og lige nu oplever vi, at det er kollegaerne i medicinalindustrien, der står tilbage med sorteper,” siger Henrik Brabrand fra Albright Partners.

Han ser et meget tydeligt mønster hos en overvejende del af bureauets klienter og andre medicinalvirksomheder i deres netværk – herunder alt fra store globale HQ’s over mellemstore datterselskaber til mindre start-ups.

”Alle oplever de at bløde kandidater til Novo Nordisk og særligt inden for bl.a. QA, QC, RA, Project Management, Clinical Operations, Biometrics og Operations,” siger Henrik Brabrand.

Målt på markedsværdi er Novo Nordisk nu det allerstørste selskab i Europa og det 15.-største selskab i verden. Større end selskaber som Coca-Cola, Nike, McDonald’s, Samsung og Mastercard. 

Aktiekursen er i år steget med næsten 45 pct., og Novo Nordisk er i dag 3.067 mia. kr. værd. 

Det er mere end hele Danmarks BNP, som sidste år endte på 2.832 mia. kr. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også