Milliondonation sikrer udvidet pulje med patenthjælp til iværksættere

Novo Nordisk Fonden har bevilliget 5 mio. kr. i 2023 til Erhvervsministeriets patentvoucherordning, der giver små virksomheder økonomisk tilskud til udgifter relateret til patentansøgninger.
Foto: Klaus Holsting/Ritzau Scanpix
Foto: Klaus Holsting/Ritzau Scanpix

Nu er der igen sikret midler til, at iværksættere og små virksomheder kan få patenteret innovativ teknologi, så de sikrer sig eneret til egne innovationer og ideer, der ofte er ressourcetungt at udvikle.

Med 5 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden og 3 mio. kr. fra Erhvervsministeriet er økonomien for Erhvervsministeriets patentvoucherordning, der giver små virksomheder økonomisk tilskud til udgifter relateret til patentansøgninger, således sikret for 2023.

”I Danmark lever vi af innovation og gode ideer, men vi oplever et globalt pres på vores konkurrenceevne. Derfor er vi glade for at investere mere i innovationen i Danmark og i virksomheders fremtidige muligheder for at udbrede deres teknologi - navnlig inden for life science og green tech,” udtaler Mads Krogsgaard Thomsen, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden.

Med patentvoucheren kan små og mellemstore virksomheder, der måske ikke selv har kapital til en omkostningsrig patentansøgningsproces, få op til 75.000 kr. i støtte, og den mulighed er der rift om – i en grad så ordningen i både 2021 og 2022 blev blevet tømt meget hurtigt efter, der er åbnet for ansøgning.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) glæder sig af samme grund over, at Novo Nordisk Fonden har fundet checkhæftet frem igen i år. Sidste år bidrog fonden med 3 mio. kr., mens Erhvervsministeriet kom med 2 mio. kr., så den samlede pulje dengang lød på 5 mio. kr. I år har den så fået et nøk opad til 8 mio. kr, hvoraf altså 5 mio. kr. kommer fra Novo Nordisk Fonden.

”Danmark skal være det bedste land for iværksætteri og konkurrencedygtigt erhvervsliv, og det kræver bl.a., at danske virksomheder får mest muligt ud af deres innovative idéer gennem patenter, siger,” siger ministeren.

”Derfor er det rigtig godt, at vi med Novo Nordisk Fondens støtte kan sikre, at endnu flere danske virksomheder og iværksættere får beskyttet deres retmæssige ideer. Det giver nemlig virksomhederne en vigtig konkurrencefordel på både det nationale og internationale marked,” uddyber han.

Brancheforening jubler

Midlerne i patentvoucher-ordningen bliver uddelt á to omgange i 2023, og tidligere har life science-virksomheder stået for 25-33 pct. af ansøgningerne

I år åbner ordningen for nye ansøgninger 17. april og 9. oktober, og hos brancheforeningen Dansk Biotek glæder formand Hans Schambye sig også over, at der igen er midler for foreningens medlemmer at søge.

”Der er et stort behov, og pengene plejer jo at blive brugt meget hurtigt. Derfor er det meget glædeligt, at der kommer flere penge til patentvoucher-systemet,” siger han til MedWatch.

Danmark har i de senere år ligget i toppen over de mest innovative lande målt på antal patentansøgninger per indbygger indleveret til den Europæiske Patentmyndighed, EPO. 

Og det er navnlig medicinsk udstyr som f.eks. høreapparater samt life science generelt, der har stået bag størstedelen af de europæiske patentansøgninger med en andel på omkring 40 pct. af de danske patentansøgninger.

For at sikre en høj andel af ansøgninger til Patent- og Varemærkestyrelsen fra mindre biotekselskaber – og andre indenfor life science – har det stor betydning, at der er adgang til ordninger som patentvoucherordningen, mener Hans Schambye 

”Det er afgørende vigtigt, at opfindelser bliver patenteret, men det er dyrt for små virksomheder, som behøver al den hjælp, de kan få,” siger han. 

Men er 8 mio. kr. nok? Burde der være flere penge i ordningen, og burde man gøre andet?

”Det må vi jo se i løbet af året. Tidligere er pengene blevet brugt meget hurtigt, så behovet er stort. Der er også brug for god rådgivning af nye opfindere, så på det område bør vi også sikre, at der er ressourcer nok,” siger Hans Schambye.

Patentvoucheren er en ud af i alt 16 initiativer i en handlingsplan, som Erhvervsministeriet lancerede i efteråret 2021.

Målet med handlingsplanen, som foreløbigt løber i tre år, er primært at styrke danske virksomheders konkurrenceevne internationalt bl.a. ved at lette virksomheders vej til at få patenteret deres opfindelser.

Det er Erhvervshus Nordjylland, der administrerer patentvoucherordningen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også