Trecifret millionbeløb skal styrke forskning inden for bl.a. life science

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) vil afsætte 300 millioner kroner af forskningsreserven til forskning i digital udvikling inden for for blandt andet bio- og life science.
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) vil som en del af forskningsreserven prioritere 300 millioner kroner til forskning i nye teknologiske muligheder. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) vil som en del af forskningsreserven prioritere 300 millioner kroner til forskning i nye teknologiske muligheder. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Millioner af kroner kan være på vej til strategisk forskning inden for nye teknologiske muligheder i life science-branchen.

I et nyt udspil lægger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) i hvert fald op til en markant saltvandsindsprøjtning målrettet forskning i blandt andet kunstig intelligens inden for life science-området.

Til formålet vil han og regeringen afsætte 300 mio. kr. af forskningsreserven i 2019 til forskning i digital udvikling, herunder kunstig intelligens inden for bio- og life science. Sidste år lød beløbet på 160 mio. kr., så der er tale om en markant højere prioritering af området.

”Kunstig intelligens og andre nye teknologier kan hjælpe os til at skabe et bedre samfund og løse en lang række konkrete udfordringer,” siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers i en meddelelse, der som eksempel giver teknologier, der ved hjælp af stemmeanalyse kan sige, om en patient er ved at få hjertestop.

”Danmark har i flere år været blandt de digitale frontløbere i Europa med stærke forskningsmiljøer inden for fremtidens digitale løsninger. Men andre lande opruster, og der er et globalt kapløb i gang om at blive først og bedst inden for kunstig intelligens,” lyder det fra ministeriet.

For eksempel har forskere på universitetet i Lyon udviklet et system der løbende opbygger læring i, hvordan en sund hjerne ser ud på en MR-scanning.

Og allerede nu findes adskillige avancerede former for intelligente digitale systemer, herunder diagnoseværktøjer som IBM's Doctor Watson, som er baseret på intelligent software, ligesom der findes robotter, som f.eks. udfører fjernstyret kirurgi samt mikroskopisk nanoteknologi, der kan træne immunforsvaret.

”Derfor er det afgørende, at Danmark er med i udviklingen – og at vi skruer op for vores forskning i kunstig intelligens,” mener Tommy Ahlers.

Af de 300 millioner lægger regeringen op til at prioritere 220 millioner kroner til strategisk forskning inden for nye teknologiske muligheder, og midlerne rettes mod forskning inden for ”bio- og life science, materialeudvikling, produktionsteknologi og -systemer”.

Lif: Det helt rigtige sted at sætte ind

Hos brancheorganisationen Lægemiddelindustriforeningen, Lif, vækker udspillet begejstring. Her mener man, at Tommy Ahlers ambitioner om et fokus på det digitale område rammer et stort og aktuelt behov, og at netop de nye teknologiske muligheder er det rigtige sted at sætte ind.

”Fremtidens life science- og lægemiddelindustri bliver i høj grad baseret på digitale løsninger i hele værdikæden – også når det gælder de løsninger, der tilbydes til sundhedsvæsenet og patienterne. Alene i sundhedsvæsenet vil man i fremtiden kunne højne kvaliteten og formentligt spare milliarder ved at udnytte de nye teknologiske muligheder,” siger vicekoncerndirektør i Lif, Henrik Vestergaard, i en udtalelse.

Af midlerne til forskning i nye teknologiske muligheder øremærker regeringen 100 mio. kr. til aktiviteter i et nationalt center for forskning i digitale teknologier, der skal gå på tværs af forskningsinstitutionerne i Danmark.

Desuden vil regeringen prioritere 80 mio. kr. til ”kapacitetsopbygning af den danske talentmasse” via forskning i digitale teknologier, fremgår det af pressemeddelelsen.

Health Innovation Institute: Potentialet i sundhedsdata er enormt

Big Data forvandler life science-industrien

IBM: Adgang til data skaber helt ny situation i sundhedssektoren

William Demant-direktør: Fremtidens høreapparat er på internettet

ALK i digitalt sats på direkte kontakt til allergikere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også