Forskere: Alzheimers-medicin kan erstatte tandlægebesøg

Et nyt studie viser, at et ældre lægemiddel mod Alzheimers sygdom kan få stamceller i vores tænder til selv at reparere tandskader. Det kan ifølge forskerne erstatte traditionelle fyldninger.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det er nok de færreste af os, der ser frem til de jævnlige besøg hos tandlægen, særligt hvis man har huller i tænderne, som skal repareres. Men nu kan der være gode nyheder på vej til folk, der lider af tandlægeskræk i større eller mindre grad.

Forskere fra det britiske universitet King’s College London har således fundet frem til en mulig ny medicinsk behandling, som med tiden kan mindske behovet for tandlægearbejde i forbindelse med huller i tænderne. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Forskerne har efter eget udsagn fundet en metode til at få vores egne stamceller til at reparere hullerne.

Beskyttende skal

Roden af en tand er dækket af en skal af et mineral kaldet dentin, på dansk også kaldet tandbenet, som beskytter roden. Men opstår der huller i den yderste del af tanden og i dette dentin, kan det være nødvendigt at bore i tanden og dække hullet med en fyldning.

Disse fyldninger bevirker dog også at mineralkoncentrationen i tanden ikke bliver fuldstændig genoprettet efterfølgende.

Men forskerne fra det britiske universitet har ved hjælp af et lægemiddel, som ellers bruges til behandling af Alzheimers sygdom, opdaget, at man kan stimulere stamcellerne i tandens nerve til selv at producere nyt dentin, hvor der er opstået huller.

Med den medicinske behandling vil det ifølge forskerne være muligt at lade tænderne reparere sig selv i stedet for at få en tandlæge til at fylde hullet.

Afprøvet lægemiddel

”Vores tilgang er så simpel, at den er ideel som et klinisk tandplejeprodukt til naturlig behandling af større huller ved både at beskytte nerven og genskabe dentin. Herudover er der en god mulighed for at få denne tandbehandling hurtigt ind i klinikkerne, da vi bruger et lægemiddel, som allerede er blevet undersøgt i kliniske studier mod Alzheimers sygdom,” udtaler Paul Sharpe fra King’s College London, som har stået i spidsen for studiet.

Forskerne undersøgte en række små molekyler, som hæmmer proteinet GSK-3, blandt andet Alzheimers-midlet tideglusib, der oprindeligt er udviklet af det hedengangne spanske medicinalselskab Noscira.

Ved hjælp af små svampe af biologisk nedbrydeligt kollagen leverede forskerne disse GSK-3-hæmmere til tanden, og de opdagede, at svampene blev nedbrudt med tiden, og at nyt dentin voksede frem i stedet og reparerede tanden.

Disse kollagensvampe er allerede klinisk godkendte og kommercielt tilgængelige, skriver universitetet, og det øger forskernes tro på, at behandlingen kan tages i brug inden for en overskuelig fremtid.

Det nye studie er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

 Ny app skal bekæmpe tandlægeskræk 

 Ørekikkert til mobilen forhindrer tur til lægen 

 Forskere udvikler stillads til stamceller  

 Ny dansk viden skubber til 'stamcellemani' 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også