Forskere udvikler stillads til stamceller

Et hold af forskere fra Aarhus Universitet har skabt et stillads, der får stamceller til at danne nyt bindevæv. Det kan få betydning for behandling af vævsskader og for kvinder med nedsunken livmoder.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En forskergruppe fra Aarhus Universitet har ved hjælp af nanoteknologi fået stamceller til at danne nyt bindevæv. Midlet er et lille stillads, der ligner papir og er tyndt og bøjeligt ligesom silkepapir. Det er dog stærkt nok til at kunne sys fast på levende væv.

Stilladset består af bionedbrydelige nanofibre, som efterligner den struktur, der holder cellerne sammen og støtter vævet. Fibrene er forsynet med hydrogel og signalmolekyler, der tænder og slukker for bestemte gener i cellerne og dermed sætter gang i de processer, som får stamcellerne til at udvikle sig i den ønskede retning.

"Vi har fået stamceller til at hægte sig fast i stilladset og begynde at danne nyt fibroblastisk bindevæv. Metoden er så effektiv, at det ikke er nødvendigt at tilføje ekstra vækstfaktorer. Foreløbig har vi fået det til at virke med menneskelige stamceller i mus og rotter, men forsøgsdyrene er meget små og går på fire ben, så de kan ikke bruges som modeller for, hvordan det virker i mennesker. Vi skal snart i gang med at afprøve det på større dyr som f.eks. grise og får,” siger Menglin Chen fra iNANO på Aarhus Universitet.

Opdagelsen kan blandt andet få betydning for kvinder med nedsynkning af underlivet, der sker, fordi bindevævet i bækkenbunden svækkes. De underlivsnet man i dag kender, har i mange tilfælde udført skade på kvinder, der har brugt det.

 J&J taber første sag om underlivsnet

 Milliardkrav mod Coloplast kan vare ved i årevis

Udviklingsarbejdet med stilladset begyndte i 2012 med støtte fra Det Strategiske Forskningsråd og i samarbejde med Coloplast.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også