Læger kritiserer kræftplan for manglende immunterapi

Immunterapi - et dyrt og effektivt våben mod kræft - nævnes kun med få ord i Sundhedsstyrelsens oplæg til den nye nationale kræftplan. Det er en fejl, siger flere læger i dagens udgave af Jyllands-Posten.
Foto: Novartis/ PR
Foto: Novartis/ PR

En række af landets førende kræftlæger kritiserer sammen med Kræftens Bekæmpelse Sundhedsstyrelsen for at negligere den banebrydende kræftbehandling, immunterapi, som i fremtiden er udset til at redde mange kræftpatienters liv. Det skriver Jyllands-Posten.

Immunterapi er kun nævnt med få ord i det oplæg til en ny national kræftplan, Kræftplan IV, og som Sundhedsstyrelsen har lavet forud for efterårets politiske forhandlinger om fremtidens indsats på kræftområdet. Det på trods af, at immunterapi har mangedoblet overlevelsen hos patienter med udbredt modermærkekræft og snart vil være klar til behandling af en lang række andre kræftformer.

"Immunterapien er nok den største landvinding inden for kræftbehandling. Når også de store patientgrupper inden for bl.a. tarm- og brystkræft i fremtiden skal behandles med dette, vil det være en trussel mod økonomien i det danske sundhedsvæsen. Alene af den grund mener jeg, at immunterapi skal skrives ind i en visionær ny kræftplan," siger Peter Sørensen, ledende overlæge, onkologisk afdeling på Odense Universitetshospital, som på sin afdeling administrerer en række forskellige former for kræftbehandling.

Peter Sørensen peger på, at da der er tale om et helt nyt behandlingsprincip, er der et stort behov for at sikre, at sygehuspersonalet er uddannet, og at der indsamles viden om virkninger og bivirkninger.

Også adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard er forundret og efterlyser decideret et nationalt center for immunterapi, der kan samle viden, erfaring og forskning.

"Immunterapi er et af de områder i kræftbehandlingen, som vi har størst forhåbning til. Jeg er overrasket over, at der nationalt ikke er sket noget på det felt," siger han til Jyllands-Posten.

Behandling med immunterapi er meget dyrt og koster gennemsnitlig 55.000 kr. pr. patient pr. måned. Derfor er der ifølge flere læger brug for at sætte en særlig pulje penge af til immunterapi.

En af de førende læger herhjemme inden for immunterapi, Inge Marie Svane, professor og overlæge på kræftafdelingen på Herlev Hospital, oplyser, at immunterapien inden for et til to år vil være tilgængelig i Danmark til behandling af 10-12 kræftformer. Hun frygter, at en manglende prioritering både kan skade sygehusøkonomien alvorligt og føre til, at patienter udsættes for potentielt dødelige bivirkninger, fordi lægerne ikke får opbygget den nødvendige ekspertise.

"Jeg er både dybt forundret og bekymret over, at Sundhedsstyrelsen i praksis har skrevet immunterapi ud af de faglige anbefalinger til Kræftplan IV. Hvis ikke immunterapien prioriteres, vil vi uvægerligt komme bagud," siger Inge Marie Svane til Jyllands-Posten.

Hos Sundhedsstyrelsen siger sektionsleder Kirsten Hansen i en skriftlig kommentar, at det faglige oplæg indeholder overordnede anbefalinger frem for en prioritering af specifikke behandlingsmetoder.

Medie: CAR-T-selskab vil udnytte rivalens problemer

AstraZeneca-kræftmiddel i ny skuffelse

Mercks kræfthåb godkendt mod hoved-halskræft 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også