Silicon Savannah

MedWatch har med udgangspunkt i de seneste års økonomiske vækst og forventningerne til den fremtidige vækst sat navne på fem lande, der tegner til at blive den håndfuld nationer, der om nogen kan være med til at trække væksten i Afrika. Blandt dem finder man Kenya.
AF MAZ PLEZINGER

Da Microsofts topchef Satya Nadalla den 30. juli lancerede Windows 10 skete det hverken fra selskabets hjemby Seattle eller Silicon Valley. Han var derimod i Nairobi. Eller Silicon Savannah som Kenyas hovedstad i stigende grad brandes som, godt hjulpet af kåringer de seneste to år som Afrikas ”mest intelligente” by.

Siden undersøiske netkabler i 2008 rullede op på det østafrikanske lands kyst, har Kenya været frontløber i Afrikas teknologiske maraton. Andelen af kenyanere på nettet er vokset fra 8 til 58 pct; Seks ud af syv har mobiltelefon, og selv om der sidste år blev solgt knap en mio. smartphones, fungerer selv de gamle telefoner ret smart. Godt hver tredje af landets 44 mio. indbyggere bruger mobilbetalingssystemet M-Pesa, hvor 160 mio. kr. dagligt skifter hænder via SMS. På årlig basis svarer det til 40 pct. af landets BNP.

Den teknologiske udvikling, der blandt andet også har fået IBM til at åbne sit første afrikanske forskningscenter i landet, tilskyndes kraftigt af myndighederne.

Da strategien Kenya Vision 2030 blev formuleret i 2008, var kronen på værket, at der skulle spenderes 77 mia. kr. på at opføre byen Konza Tech City syd for Nairobi. Regeringen satte første fase af det monumentale projekt i gang i december. Få dage efter, i øvrigt, at den havde givet Vestas en ordre på at levere 365 møller til hvad der bliver Afrikas største vindmøllepark.

Noget af en omkalfatring for et land, hvis eksport traditionelt har bestået af te, kaffe og blomster. Men de seneste års økonomisk succes – der i juli fik Verdensbanken til at opgradere Kenyas fra lavindkomst til lav mellemindkomstland – tilskrives i høj grad diversificeringen af økonomien.

Som så ofte på kontinentet spiller fossile brændsler her en hovedrolle. Om end på to helt modsatrettede måder.

Oliens store betydning

For Kenya er med 31,5 tønder sidste år Afrikas næststørste olieimportør. I sig selv er det naturligvis ikke fordrende for finanserne, men det historiske fravær af olie som økonomisk sovepude har tvunget landet til at tænke i andre baner, samtidig med at det seneste års olieprisfald har medført faldende inflation og opjustering af årets vækstskøn fra 4,7 til 6,0 pct. I stark kontrast til tendensen i andre afrikanske lande.

I de følgende år ventes væksten at blive endnu højere, hvilket også skyldes olie. I fremtiden dog fordi der i de seneste år er fundet både 50 mia. m3 naturgas og oliereserver på 1 mia. tønder – måske endda 10 gange så meget – hvilket allerede fra næste år kan gøre landet til nettoeksportør. Aktuelt er en olieledning til nabolandet Uganda under opførelse i lighed med en række andre store infrastrukturelle projekter.

I det hele taget tegner fremtiden på flere måder lys. Ifølge World Economic Forums seneste opgørelse over konkurrencedygtighed er Kenya blandt de 25 lande med mest effektive både finans- og arbejdsmarkeder og fremhæves som det land i Afrika med mest innovation.

Landets samlede rangering på opgørelsen er dog som nummer 90. Mens Forbes placerer Kenya i den nederste tredjedel på listen over lande, der kan laves forretning i. Forklaringen kan også læses ud af Transparacy Internationals korruptionsindex, hvor Kenya er nummer 145 af 174 lande.

Storsvindel for retten

I marts blev en retssag efter 12 års venten anlagt mod en lang række tidligere ministre, embedsmænd og forretningsfolk. Angiveligt svindlede de for mere end 4,5 mia. kr. i forbindelse med indkøb af sikkerhedsudstyr, der i nogle tilfælde var urimeligt højt prissat. I andre tilfælde blev det slet ikke leveret.

Ifølge anklagerne efterlod svindlen landets sikkerhed i en så pauver forfatning, at den somaliske terrorgruppe al-Shaabab i 2013 kunne bombe indkøbscenteret Westgate – og dermed indirekte den turistindustri, der siden har haltet.

Andre anklager når helt til samfundets top. I december frafaldt en sag ved den internationale krigsforbryderdomstol (ICC) ganske vist mod præsident Uhuru Kenyatta for hans angivelige rolle i de etniske kampe efter valget i 2008, der kostede 1.200 mennesker livet. Men en lignende sag kører fortsat mod vicepræsident William Ruto.

Men også mindre dødelige korruptionssager verserer. Blandt andet omkring opførelsen af Konza Tech City, hvor regionale politikere anklages for at fifle med grundpriser mens det almene bestikkelsesbureaukrati forsinker opførelsen. Omvendt kan alene det, at sådanne sager nu kommer frem, ses som et fremskridt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også