Fire ting kan redde sundhedssystemet

Hvis man skal løse de udfordringer, der sætter det danske sundhedssystem under pres, er der fire helt centrale ting, man bør arbejde på, lyder det fra flere aktører. 
Foto: Rasmus Sand Høyer / Jyllands-Posten
Foto: Rasmus Sand Høyer / Jyllands-Posten

Der kommer flere og flere ældre og flere med længevarende sygdomme. Det eneste, der ikke kommer mere af, er penge, og det sætter det danske sundhedssystem voldsomt under pres de kommende år.

I en kronik i Berlingske peger Peter Huntley direktør i Medicoindustrien, Martin Bonde, formand i Dansk Biotek, Ida Sofie jensen, koncernchef i Lif, Anette Damgaard, sundhedspolitisk chef i Dansk Erhverv og Birgitte Hass, adm. direktør IT-Branchen på de fire områder, hvor man er nødt til at sætte ind, hvis man skal ruste det danske sundhedsvæsen til de enorme kapacitetsudfordringer i årene fremover. Blandt andet skal forskning føre til flere produkter.

"Mantraet "fra forskning til faktura" medfører, at universiteter, i bestræbelsen på at tjene penge på opfindelser, prissætter forskning for dyrt. Det afskærer virksomheder fra at sætte af på offentlig forskning. Som samfund skal vi ændre vores tankegang, så vi ser forskning og opfindelser i offentligt regi som en investering i samfundsøkonomien, når de modnes i privat regi til produkter, der kan effektivisere sundhedsvæsenet. Desuden skal vi blive meget bedre til at sikre, at forskning i nye lægemidler og biotek kan modnes tilstrækkeligt i offentligt regi til at tiltrække privat kapital til kommerciel udvikling. Alt for mange gode initiativer må opgives på grund af manglende risikovillighed blandt investorer," skriver de fem aktører.

 ”De, der ikke kan tjene penge nu, kommer aldrig til det” 

De peger desuden på, at der skal være bedre forebyggelse i den kommunale sektor, og at de private sundhedsaktører skal udnyttes bedre. Som det fjerde forslag opfordrer de til, at der kommer gang i telemedicin og efterlyser derfor standarder for telemedicinske projekter, så systemerne kan kobles på tværs af sektorerne.

 Direktør: Telemedicin mangler politisk retning 

 Politisk uenighed om næste skridt for telemedicin

 Hospitaler åbner døren for nye opfindelser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også