Stor ulighed i danskernes medicinforbrug

Borgere i de velstillede kommuner nord for København er i langt mindre grad i behandling med medicin mod de store folkesygdomme. En øjenåbner, hedder det fra Danmarks Apotekerforening efter ny undersøgelse. Se tallene for kommunerne.
Foto: STINE BIDSTRUP
Foto: STINE BIDSTRUP

Er du velstillet, bopæl nord for København og en relativ høj uddannelse, indtager du efter alt at dømme ikke så meget medicin mod de store folkesygdomme, som hvis du bor i Jylland, i yderområder eller på den københavnske vestegn.

8 ud af de 10 kommuner, hvor flest personer behandles med medicin mod de fem folkesygdomme ligger i Jylland, mens de resterende to ligger i Region Hovedstaden.

Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Danmarks Apoterforening.

De fem folkesygdomme er type 2-diabetes, astma/KOL, hjerte- og karsygdomme, knogleskørhed og psykiske lidelser.

I undersøgelsen konkluderer foreningen direkte:

”Der er stor ulighed i danskernes medicinforbrug. Borgere i de velstillede kommuner nord for København er i langt mindre grad i behandling med medicin mod de store folkesygdomme end borgere i Jylland, i yderområder og på den københavnske vestegn.

Kommunerne med mange borgere i medicinering mod folkesygdommene har i gennemsnit et lavere uddannelsesniveau, lavere indkomster og højere kommunale udgiftsbehov end kommunerne med et lavt medicinforbrug.”

En øjenåbner

Ifølge sundhedsfaglig direktør i apotekerforeningen, Birthe Søndergaard, er det et stykke ad vejen et overraskende billede, og i hvert fald en øjenåbner:

”Det er i hvert fald synligt, når man får det op på et danmarkskort, at der er store forskelle, som man måske ikke har tænkt over – og ikke tidligere haft tal på,” siger hun til MedWatch.

Apotekerne ønsker med offentliggørelsen af analysen at vise, at det er vigtigt, at der er adgang til lægemiddelfaglig rådgivning på et apotek, lige meget hvor du bor i landet.

Samtidig kan det være med til at skærpe opmærksomheden på folkesygdommene, hvoraf en del jo også hænger sammen med livsstil:

”Vi kan være med til at rådgive om forebyggelse, vi ved jo godt, at livsstil, altså KRAM-faktorerne, dvs. kost, rygning, alkohol og motion, er væsentlig, og det er noget, som vi tager med i vores rådgivning, når vi taler med patienter,” påpeger direktøren.

 Du kan læse hele analysen her - jo højere tal, jo værre ser det ud.

 Avis: Apotekermonopol står til bevarelse 

 Sass vil bryde apoteker-monopol 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også