Supermarkeder klar til at drive apotek

Vælger politikerne at liberalisere apotekermarkedet i Danmark, er både  Matas og supermarkeder klar til at rykke ind på det nye marked. Interessen er der også, hvis det kun er online-markedet, der bliver tilgængeligt for detailhandlen.

Ikke blot apotekerne, men også ekspansionslystne Matas kan vente sig skarp konkurrence inden for receptpligtig medicin, hvis det danske marked for receptpligtig medicin liberaliseres. Matas har for længst bebudet, at den snart børsnoterede kæde vil ind på apotekermarkedet om muligt, men også Dansk Supermarked er klar.

”Så snart apotekermarkedet bliver liberaliseret, er vi klar til at tilbyde kunderne den service og fleksibilitet, der ligger i vores lange åbningstider, og at kunderne i forvejen lægger vejen forbi Føtex, Bilka og Netto for at købe ind, hente pakker og meget andet," skriver Mads Hvitved Grand, pressechef i Dansk Supermarked, i en mail til MedWatch.

Detailgiganten Coop, der blandt andet har Fakta, SuperBrugsen, Irma og Kvickly, har også sagt til Berlingske, at koncernen gerne vil ind på apotekernes territorium.

Udenlandsk konkurrence

En liberalisering af apotekerne vil sandsynligvis også tiltrække udenlandske kædeaktører. Nordea påpegede i en analyse, som Økonomisk Ugebrev var kommet i besiddelse af, at en række internationale kædekonkurrenter til Matas har måttet give op på det danske marked, mens en liberalisering vil gøre markedet langt mere attraktivt og antageligt tiltrække nye, store konkurrenter.

MedWatch kontaktede Alliance Boots, der sammen med ejeren Walgreens samlet set har 11.000 apotekerforretninger i Europa, om hvorvidt koncernen er interesseret i at træde ind på det danske marked i tilfælde af liberalisering.

”Vi overvejer altid muligheder, når og hvor de rejser sig ud fra deres individuelle fordele. Lige nu har gruppen en apoteks-tilstedeværelse i adskillige liberaliserede europæiske lande som for eksempel Irland, Norge og Holland,” siger Laura Vergani, pressechef i Alliance Boots, til MedWatch.

Det norske apotekermarked blev liberaliseret i 2001, og hovedparten af apotekerne er i dag ejet af tre store kæder: Alliance Boots, Phoenix Group og Vitus Apotek.

Online-salg af medicin

Et politisk udspil om en "modernisering" af apotekssektoren er stærkt forsinket, men formentlig på vej inden for de kommende måneder. Hvis politikerne vælger at bevare apotekermonopolet, er der fortsat en chance for Matas til at sætte sig på en del af markedet for receptpligtig medicin, nemlig salget over nettet.

Men her er Matas ikke nødvendigvis alene, meddeler Dansk Supermarked, der også øjner mulighederne i salg af receptpligtigt medicin online.

I første omgang er Dansk Supermarkeds fokus primært rettet mod gigantens fysiske butikker, "men det er klart, at online-markedet også er en mulighed, vi ser nærmere på,” hedder det fra Mads Hvitved Grand, Dansk Supermarked.

Baggrunden for, at online-muligheden er kommet ind i billedet, er, at EU har vedtaget et direktiv med nummeret Directive 2011/ 24/ EU om patienters rettigheder til at få anerkendt udenlandske recepter. Og det åbner op for, at andre forretninger end apoteker får bedre muligheder for at etablere et udenlandsk online-apotek. Danmark skal have implementeret direktivet senest den 25. oktober 2013.

Og konkurrencen på onlinesalget kan også komme uden for landets grænser. Walgreens er et af de i alt 51 onlineapoteker, som sælger receptpligtig medicin, og har fået det anerkendende stempel VIPPS. Dermed anbefales det af den amerikansk-australske organisation National Associaltion of Boards of Pharmacy, der forsøger at sikre ordentlige onlineapoteker. De 51 onlineapoteker repræsenterer i dag over 12.000 apoteker. Når det europæiske marked for onlinemedicin bliver mere tilgængeligt for detailkæder, kan man forestille sig, at Walgreens kunne tænke sig at udvide sin allerede eksisterende forretning.

 Matas: Apotekerne må kæmpe på online-markedet

 Apotekerforening afviser blankt trussel fra direktiv 

 Branchekendere spår fald i salget 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også