Forskere: Op mod 30.000 får antidepressiva unødvendigt

5-10 pct. af de danskere, der i dag tager antidepressiva, har ikke brug for medicinen, vurderer professor på baggrund af et hollandsk studie.
Foto: PR Lundbeck
Foto: PR Lundbeck

Af de 300.000 danskere, der behandles med SSRI-medicin, har op mod 10 pct. ikke brug for det. Det estimerer Lars Vedel Kessing, professor og depressionsforsker fra Psykiatrisk Center København ved Rigshospitalet.

Lars Vedel Kessing baserer sin vurdering på et hollandsk studie fra 2011, skriver Videnskab.dk. Undersøgelsen viser, at fem procent af de hollandske patienter, som får udskrevet antidepressiv medicin gennem egen læge, får medicinen på forkert grundlag.

Selvom patienten lider af en mild depression, som ikke skal behandles med medicin, har de alligevel fået en recept i hånden hos lægen.

Lars Vedel Kessing mener, at det hollandske sundhedssystem ligner det danske meget, og det giver derfor mening at sammenligne. I hvert fald 5 pct. af de danske antidepressiva-brugere får medicinen på baggrund af en forkert diagnose, men andelen overskrider ikke 10 pct. er professorens vurdering.

John Brodersen, speciallæge i almen medicin på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, mener, at tallet kan være højere end 10 pct. Det høje antal skyldes selve måden, som lægerne bruger til at vurdere, om patienten har en depression eller ej, mener han. I dag gøres det ved hjælp af et spørgeskema.

"Det er meget, meget svært at stille en eksakt diagnose inden for psykiatrien," siger John Brodersen til Videnskab.dk.

 Lundbeck: Blockbuster-potentiale i pipeline-midler 

 Lundbeck ser salgsboom i Kina

 Ekspertkilde beskylder DR 2 for censur 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også