MedWatch

Ekspertkilde beskylder DR 2 for censur

Psykiatri-professor anklager DR2 for bevidst at fravælge interview, fordi det udfordrede vinklen i kritisk program om lykkepiller.

Foto: Morten Flarup / Jyllands-Posten

Professor i klinisk psykiatri Poul Videbech anklager DR2 for bevidst at udelade synspunkter, som ikke passer til den vinkel, man havde valgt til en udsendelse i programserien 'Danmark på piller', skriver Ugeskrift for lægers website Ugeskriftet.dk.

DR2-serien sætter fokus på danskernes medicinforbrug med den overordnede vinkel, at "danskerne spiser rigtigt mange piller, som er helt unødvendige at spise." Programmet har vakt røre i den danske medicinalindustri. Blandt andet har Lægemiddelindustriforeningen anklaget DR2 for at føre en "ensidig og overfladisk" kampagne.

Poul Videbechs kritik rettes specifikt mod programmet sendt den 10 april, der zoomede ind på lykkepillers bivirkninger, afhængighedsskabende effekter etc.

Påstår overforbrug

I udsendelsen fremsættes den påstand, at psykiatrien stiller "alt for mange" depressionsdiagnoser og antyder, at psykiatrien er ildt for gavmild med diagnoserne.

Programmet bygger bl.a. på udsagn en professor fra det uafhængige forskningscenter Nordic Cochrane Center på Rigshospitalet, der bl.a. arbejder med systematisk gennemgang af forskningsresultater. Derudover interviewes en farmaceut og en erhvervspsykolog. Ifølge Ugeskfit for læger er der tale om kilder, der i forvejen var kendte for deres kritiske holdning til antidepressive.

Fravalget af interviewet med Poul Videbech, der er speciallæge i psykiatri, skyldes ifølge Poul Videbech selv, at han var uenig i prorgammets vinkel.

”De havde helt klart en dagsorden, og da jeg ikke ville sige det, der skulle understøtte den, følte jeg mig presset. De stillede det samme spørgsmål igen og igen, og jeg svarede fagligt korrekt. Men det var de meget utilfredse med. Jeg har givet masser af interviews, og jeg har aldrig følt det så ubehageligt som dette,” siger psykiateren Poul Videbech til Ugeskriftet.dk. 

Poul Videbech har tidligere været i søgelyset, fordi Ekstra Bladet i 2011 kunne fortælle, at lægen ikke havde oplyst om et samarbejde med medicinalgiganten Eli Lilly, der producerer antidepressiv medicin. Ifølge avisen skulle Poul Videbech have afholdt en række foredrag for Eli Lilly uden at spørge den hedengangne Lægemiddelstyrelse om lov, og det udløste en påtale fra styrelsen. Poul Videbech optræder ikke i øjeblikket på Sundhedsstyrelsesn liste over læger, der samarbejder med medicinalindustrien.

Ifølge Ugeskriftet.dk, har programleder Christian Andersen ikke ønsket at kommentere på sagen.

Tilføjelse 15. april:
Redaktionschef på DR Danmark, Ole Hjortdal, skriver i en mail til MediaWatch, at Poul Videbech er citeret i en række web-artikler i projektet 'Danmark på piller'.
 
"Vi har i  research og produktion talt med såvel fagpersoner som brugere af medicin. De kommer til orde i de enkelte programmer såvel som i de opfølgende debatter. Det burde være unødvendigt at understrege, at DR naturligvis ikke sorterer holdninger fra, fordi DR har valgt at fremme bestemte synspunkter.

DR fører ikke skræmmekampagne. Vi sætter fokus på et vigtigt område i stor respekt for, at medicinen - herunder antidepressive midler -  er af afgørende betydning for tusinder af mennesker. Det forhindrer imidlertid ikke, at vores medicinforbrug kan sættes på dagsordenen."

Ole Hjortdal kommenterer ikke på, hvorfor Poul Videbech blev fravalgt i det specifikke program, som Videbech selv omtaler.

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier