Bent Hansen: "Det bliver ikke større"

Det er et fremtidssikret supersygehus, som skyder op i Aarhus, forsikrer regionernes formand, Bent Hansen. Det har dog – indtil videre – også visse fundamentale mangler. Eksempelvis et køkken.
Foto: Cecilie Smetana / Jyllands-Posten
Foto: Cecilie Smetana / Jyllands-Posten

Syv store kraner svinger rundt på pladsen, og dumpers kører i pendulfart jord fra et sted til et andet.

Selv om morgenen stadig er ung, er byggearbejderne for længst trukket i det orange arbejdstøj for at samle lidt flere klodser i det store sygehusbyggeri.

"Det bliver ikke større," siger regionsformand Bent Hansen (S) og smiler stort. Hansen, en af de mest magtfulde mænd i det danske sundhedssystem, har budt på rundvisning på den byggeplads, hvor fremtidens supersygehus i Aarhus, Det Ny Universitetshospital, skal ligge.

Uden køkken

Det er gået op og ned, siden Bent Hansen i 2007 stod på regionernes generalforsamling og talte om sine visioner for fremtidens sygehusvæsen.

"Vi skal bruge 100 mia. kr. på nye hospitaler," sagde han dengang til forsamlingen.

"Og så blev jeg grinet ud," siger han i dag.

Grinene har fortaget sig, men budgettet er også mere end halveret efter nogle barske tovtrækkerier.

Bare i Aarhus havde regionsrådsformanden langt ind i processen planer om at bygge et sygehus til 9,6 mia. kr., men meldingen fra regeringen var klar: Du får kun 6,35 mia. kr.

Derfor er der fjernet adskillige kvadratmeter og sengepladser fra det oprindelige projekt, så budgettet kan overholdes.

"Og så er der ikke en køkken," siger Bent Hansen, mens han skuer ud over byggepladsen og gør det klart, at budgettet kan blive en udfordring.

"Kan du forestille dig, at vi har det her uden et køkken og skal købe maden ude i byen? Arh. Så stor cateringvirksomhed er der vist ikke. Så på den måde har du ret – der er lidt, der hænger," siger Bent Hansen og leger med tanken om, at man måske kan få et privat firma til at bygge køkkenet og så lade sygehuset leje sig ind i det.

Danmarkshistorien

Køkken eller ej, så er byggepladsen i Aarhus symbolet på, at sundhedsvæsenet nærmer sig en ny tidsalder, mener Bent Hansen.

For nu er det slut med, at folk kan få en seng på et gammelt, pænt hospital inde midt i byen, selv om der måske ikke er noget galt. Nu skal borgerne kun indlægges, hvis de er meget syge, og her skal de så møde det mest højteknologiske i hele samfundet.

"Jeg skal ikke have en plads i danmarkshistorien, men det, som sker i disse år på sygehusområdet, det vil man også om 50 år kalde for en fantastisk investering," siger Bent Hansen, som føler sig overbevist om, at nybyggeriet på 220.000 kvadratmeter vil kunne gå fremtiden i møde.

Godt nok er der sket meget teknologisk udvikling, siden supersygehuset lå på tegnebrætet – eksempelvis er en smartphone blevet noget lignende allemandseje – men en hel etage i det 8-etagers høje byggeri er afsat til teknikrum, og derfor vil sygehuset i mange år frem kunne håndtere den nyeste teknik, mener Bent Hansen.

Så teknologien er tilsyneladende tænkt ind, men hvor sikker er regionsformanden på, at der er senge nok på det nye hospital?

"Det bliver presset. Det er der ingen tvivl om," siger Bent Hansen og slår fast, at der i Aarhus skal fjernes 180 af de nuværende ca. 1.100 senge, hvis der skal være plads til alle de syge.

"Men det er kravet. Vi kan ikke tåle, at budgettet ikke holder," siger Bent Hansen.

Statsrevisor: Stop byggeriet af supersygehuse 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også