En bro, Børsen gange fire og seks sygehuse

Sygehuse: Historien fortæller, at man ikke bare skal bygge los. Man skal derimod tage ved lære af andres fejl, mener formanden for statsrevisorerne.
Thomas Vibjerg, thomas.vibjerg@jp.dk

Der var jubel i en håndfuld danske byer den 6. oktober 2009. Den dag – ved middagstid – trådte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) op på Folketingets talerstol for at holde sin åbningstale. Og i den slog han fast, hvor i landet der skulle bygges nye supersygehuse.

"Et nyt sygehus i Aalborg Øst. Et nyt universitetshospital i Aarhus. Et nyt hospital i Gødstrup vest for Herning. Et nyt universitetshospital i Odense. Et nyt hospital ved Hillerød. Fem nye sygehuse," sagde Løkke, og siden er der kommet endnu et nyt sygehus til i Køge.

I Aarhus er der allerede fuld gang i byggeriet, som er ved at være oppe i 4. etage. Andre steder er markerne, hvor fremtidens sygehus skal ligge, ved at blive byggemodnet.

Læs også: Statsrevisor: Stop byggeriet af supersygehuse

Fælles for byggerierne er, at de ansvarlige har nok at se til, for efter planen skal samtlige supersygehuse stå klar i perioden 2018 til 2021.

I hvert fald efter den nuværende plan.

Men den plan bør laves om, for det er ikke hensigtsmæssigt at bygge supersygehuse så mange steder i landet på samme tid. Det mener formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen (SF).

Byggegal konge

Samlet set er der afsat 40 mia. kr. til de nye supersygehuse, når også udgifterne til udbygning af de eksisterende sygehuse medregnes, og byggerierne er derfor – lidt humoristisk – blevet kaldt for de største siden Christian den 4.'s tid.

Men selv den tidligere konge ville have grebet byggerierne anderledes an, mener Peder Larsen.

"Selv om Christian den 4. var lidt byggegal, så tror jeg ikke, at han ville have bygget fire gange Børsen på samme tid," siger Peder Larsen.

Han foreslår, at arbejdet indstilles de steder, hvor byggeriet fortsat er i den spæde start. På den måde vil det være muligt at høste nogle erfaringer fra eksempelvis byggeriet i Aarhus, så de samme fejl ikke gentager sig alle steder.

Det vil betyde, at en stor del af befolkningen først får deres nye sygehus nogle år senere, men til gengæld vil der komme mere sundhed for pengene, forklarer Peder Larsen og trækker et eksempel frem, som – ifølge ham – forklarer værdien af at høste erfaringer.

"Storebæltsbroen kom til at koste næsten halvanden gange den oprindelige pris. Men Øresundsbroen holdt næsten budget, for her havde man opbygget en grundlæggende viden og havde erfaringer fra Storebæltsbroen."

Fare for at løbe løbsk

Statsrevisoren skal have ros for sit opråb. For der kan sættes spørgsmålstegn ved fornuften i at bygge mange sygehuse på samme tid. Det mener Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

"Det er fantastisk relevant at stille det spørgsmål. Det burde være stillet for længe siden, men jeg tror nok, at ”bedre sent end aldrig” gælder i dette tilfælde,« siger Bukh.

Han oplister tre argumenter for at afvente nogle af byggeprojekterne.

For det første vil det offentlige kunne hente nogle ”ikke ubetydelige besparelser”, hvis sygehusene bliver bygget forskudt. For på den måde vil entreprenører og rådgivere kunne hente en erfaring, som vil gøre det muligt for dem at bygge de sidste byggerier til billigere penge og dermed afgive bud til en lavere pris.

Udgifter løber løbsk

For det andet vil man minimere risikoen for at stå med nogle sygehuse, som ikke er hensigtsmæssige.

"Alle gør nu det, som de mener, er det rigtige. Men hvis det viser sig, at det var forkert, så har alle jo gjort forkert," forklarer Bukh.

Og for det tredje vil en længere byggefase sætte en grænse for, hvor meget udgifterne kan løbe løbsk.

"Der er nu den risiko, at vi får sat for meget i gang, og at omkostningerne løber løbsk over en kam. Det er jo set før, at offentlige bygge- og anlægsprojekter er svære at styre," siger Per Nikolaj Bukh, som dog også kan se nogle ulemper ved at sætte byggerier på standby – eksempelvis udgifter til at opretholde de gamle sygehuse i en længere årrække end planlagt.

Men sundhedsvæsenet bliver ikke godt i hele landet, hvis nogle byggerier udskydes, fastslår regionernes formand, Bent Hansen (S).

"Vestjyderne får aldrig lokket de bedste speciallæger til, hvis de venter med at bygge," siger han.

 Omstridt hospitalsdirektør går af efter kritisk rapport  

 Sygehuse, universiteter og Novo rykker branche

 Supersygehuse kan nu modtage udstyr som gave 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også