Universitet: Nyt SARS-virus sætter forskerne i alarmberedskab

Danske forskere har været en del af et forskerhold, der har vurderet risiko for en epidemi og muligheden for behandling af nyt virus.
Modelfoto | Foto: Colourbox
Modelfoto | Foto: Colourbox

Vil et nyt SARS-virus sprede sig kloden rundt som i 2003? Det spørgsmål stiller forskere verden over sig selv i kølvandet på et nyt SARS-lignende virus, der har dræbt flere mennesker i Mellemøsten.

”Det nye SARS-lignende virus er en ny type coronavirus kaldet HCoV-EMC. Virusset er i familie med SARS coronavirusset, men udover de almindelige symptomer for virus får patienterne ligeledes nyresvigt og svær lungebetændelse,” hedder det i en nyhedsartikel på Aarhus Universitets hjemmeside.

Meget tyder på, at dette virus smitter fra dyr til mennesker, men man kender ikke risikoen for spredning fra menneske til menneske.

Spreder sig som forkølelse

”Derfor besluttede et internationalt forskerhold med dansk deltagelse at forsøge at finde et svar på dette. Forskerne brugte et nyudviklet laboratoriesystem, hvor kunstigt lungevæv inficeres med virus, hvorefter de målte, hvor hurtigt virusset vokser. Disse resultater viste, at humane celler er modtagelige for virusset og let bliver inficeret, og at HCoV-EMC virusset i dette laboratoriesystem spreder sig lige så hurtigt som en almindelig forkølelsesinfektion,” hedder det i artiklen.

De danske forskere, der deltog i undersøgelsen med coronavirus, er postdoc Ole Jensen Hamming og lektor  Rune Hartmann, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet

Behandling muligt

Forskerne fandt frem til, at virusset kan behandles med interferoner, der er proteiner, der stimulerer immunsystemet.

"Dem bruger man i forvejen til at behandle andre sygdomme, blandt andet leverbetændelse, så de findes i forvejen på hospitalerne," siger den ene danske forsker, Rune Hartmann, til dr.dk og tilføjer:

"Det virker i vores forsøg rigtigt godt. Så jeg er bekymret, men jeg er også optimistisk, for jeg mener, at vi er bedre forberedt end sidst."

Så selv om spredningshastigheden blandt mennesker endnu er ukendt, og virusset indtil videre er begrænset til Mellemøsten, tager sundhedsmyndighederne verden over ingen chancer og holder et vågent øje med, om sygdommen spreder sig, oplyser Aarhus Universitet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også