MedWatch

Vaccine gav ringe beskyttelse

Influenza-vaccine ramte ikke plet i år i Danmark.

Foto: Colourbox

Hov, jeg blev da vaccineret! Den tanke har givetvis strejfet en del af landets mange influenza-ramte borgere de seneste måneder. Men sagen er, at årets influenza-vaccine kun i et lille omfang har været nogen hjælp mod den type influenza, der har ramt flest danskere.

Det oplyser Statens Serum Institut.

”Vaccinen mod influenza, som hvert år bl.a. tilbydes danskere over 65 år, beskyttede i år ikke mod den type influenza, de fleste blev smittet med i Danmark. Til gengæld beskyttede den godt mod andre typer, der var dominerende i det øvrige Europa,” skriver instituttet i en nyhedsmeddelelse.

Otte ud af ti af de influenzaramte havde den type, der hedder H3N2, oplyser Statens Serum Institut:

”I den seneste tid har virusset udviklet sig, og overvågningen har vist, at vaccinen ikke længere giver beskyttelse mod det nye H3N2 virus. Men det har ikke været spildt at blive influenzavaccineret, da den stadig giver god beskyttelse mod influenza B og H1N1 – også kaldet svineinfluenza. Netop disse typer ramte mange mennesker i andre europæiske lande - blandt andet Norge.”

Ud over at se på testresultater og vaccinationsdata, foretager forskerne på SSI også nærmere genetiske og immunologiske undersøgelser af virus for at se, om det har ændret sig i løbet af sæsonen, hedder det videre:

”Det er velkendt, at influenzavirus løbende ændrer sig. Det er derfor, at overvågningen er så vigtig for, at man hvert år kan vurdere behovet for at lave en ny vaccine,” siger Karoline Bragstad, seniorforsker på Statens Serum Institut.

Ny type influenzavaccine FDA-godkendt 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier