Styrelse: Harsk fiskeolie bevarer sundhedsværdi

"Man bliver ikke syg, og man får det, man efterspørger...", hedder det fra Fødevarestyrelsen efter ny analyse af den sikkerhedsmæssige og ernæringsmæssige værdi af de fiskeoliekapsler, som DR Kontant undersøgte for nylig.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Fiskeolie skal være endog særdeles harsk, før det går ud over de sundhedsfremmende stoffer i bl.a. fiskeoliekapsler.

Det er ifølge Mette Christiansen fra Fødevarestyrelsens kosttilskudsgruppe det overordnede budskab fra DTU Fødevareinstituttet i en redegørelse, der netop er afleveret til Fødevarestyrelsens Ernæringskontor.

”Man skal ret højt op i oxidation (iltning, red.), før det væsentligt ændrer på indholdet i EPA og DHA,” påpeger hun over for MedWatch. EPA og DHA er det sundhedsfremmende stof, fedtsyrer, i fiskeoliekapsler.

Indholdet af fiskeoliekapslerne kan ifølge styrelsen have en kraftig smag af fisk, hvis de ikke sluges men bides over af forbrugerne. Også selvom de holder sig inden for branchens standard for harskning.

Styrelse ville have besked

Fødevarestyrelsen bad for nylig, i kølvandet på en udsendelse i DR Kontant om harske fiskeoliekapsler, DTU Fødevareinstituttet undersøge, om det er muligt at sige, hvornår den sunde effekt af fiskeoliekapsler aftager, når fiskeolien er harsk.

”Vi har bedt DTU se på det sundhedsmæssige aspekt, når der bliver en oxidation (iltning, red.). Er der en grænse, hvor man ser et fald i de sundhedsfremmende stoffer, som man gerne vil have, når man spiser sådan en fiskeoliekapsel? Det arbejder DTU nu på,” sagde Mette Christiansen den 1. december i år til MedWatch.

15 studier nærlæst

Det er den redegørelse, som Fødevarestyrelsen nu har modtaget.

”Vi spurgte til sammenhængen mellem oxidation og fiskeolier og en eventuel ændring af de sundhedsfremmende stoffer i fiskeolie, EPA og DHA. DTU svarer, at ud fra den litteratur, der findes – 15 fiskeoliestudier – skal olien været meget oxideret, før det begynder at have en stor betydning for indholdet af EPA og DHA,” siger Mette Christiansen.

Hun tilføjer, at der faktisk skal helt nye studier til for at finde og fastsætte den grænse – ”det skal virkelig være harsk.”

Hun bemærker dog, at de fiskeolier, der ligger inden for branchens egen fastsatte værdi, kaldet Totox-værdien, har bevaret "størstedelen af deres oprindelige EPA og DHA."

12 dåser undersøgt

12 tilfældige dåser med kapsler fra ti forskellige producenter blev analyseret i Kontant. Heraf fremgik det, at fiskeolien i de fleste kapsler var harsk, og læge og videnskabsjournalist Jerk W. Langer konkluderede, at ”hvis man spiser fiskeolie, som allerede er forharsket, ja, så har man i hvert fald ikke nogen sund effekt af den.”

Hertil siger Mette Christiansen, at Kontant-udsendelsens 12 produkter alle vil indeholde ”størstedelen af det oprindelige indhold af EPA og DHA”.

”Der var ikke noget problem med det sikkerhedsmæssige, og der er stadig de stoffer i, som er grunden til, at man tager produkterne; man bliver ikke syg, og man får det, man efterspørger, og det er jo det vigtigste,” pointerer hun.

Salg dykker

Kontant-udsendelsen har ramt branchens salg af fiskeoliekapsler hårdt. Danske kosttilskudsfirmaer oplever således store fald i salget af fiskeoliekapsler og forbrugerstorm efter udsendelsen.

”Vores medlemmer beretter om store fald i salget og storm fra bekymrede forbrugere,” har konsulent i DI Fødevarer Marie Hammer sagt til MedWatch.

 

Salg af fiskeoliekapsler dykker efter tv-udsendelse

Fødevareminister presser kosttilskudsbranche

 

FAKTA

*Fiskeolie eller opkoncentrerede omega-3 fedtsyrer (EPA og DHA) fra fiskeolie sælges hovedsageligt som kosttilskud på kapselform. Olierne er typisk udvundet af sardin eller ansjos, som fanges i fx Sydamerika.

*Der eksisterer ikke officielle grænseværdier i EU for, hvor harsk fiskeolie skal være, før den er uegnet til menneskeføde. Derfor kontrollerer og kvalitetsbedømmer Fødevarestyrelsen fiskeolie, der importeres fra tredjelande, bl.a. ved at bedømme lugt og udseende (sensorisk kontrol). Dette er den metode, der anbefales til at teste olier for harskning.

*Herudover udføres løbende stikprøvebaseret kontrol med fiskeolieprodukter i de danske virksomheder, der er ansvarlige for markedsføringen i Danmark. Her kontrolleres typisk virksomhedernes egenkontrol herunder analyser af oxidationsparametre, indhold af omega-3 fedtsyrer samt dokumentation for sporbarhed og produkternes holdbarhed.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også