Salg af fiskeoliekapsler dykker efter tv-udsendelse

Kosttillskudsfirmaer beretter om salgsdyk i fiskeoliekapsler efter DR1 Kontant-udsendelse.  DTU tvivler på, at de sundshedsfremmende stoffer er faldet i de omtalte kapsler. Fødevarestyrelsen beder nu DTU undersøge sagen nærmere.
Foto: COLOURBOX
Foto: COLOURBOX

Danske kosttilskudsfirmaer oplever store fald i salget af fiskeoliekapsler og forbrugerstorm efter en meget kritisk udsendelse i Kontant på DR 1.

”Vores medlemmer beretter om store fald i salget og storm fra bekymrede forbrugere,” siger konsulent i DI Fødevarer Marie Hammer til MedWatch.

Marie Hammer repræsenterer Nutraceutisk Industri, der er en brancheforening i DI Fødevarer for producenter af kosttilskud og naturlægemidler. Sektionen repræsenterer 11 danske virksomheder, som dækker omkring 80 procent af omsætningen i branchen.

Læge: Ingen sund effekt

12 tilfældige dåser med kapsler fra ti forskellige producenter blev analyseret i Kontant. Heraf fremgik det, at fiskeolien i de fleste kapsler var harsk, og læge og videnskabsjournalist Jerk W. Langer konkluderede, at ”hvis man spiser fiskeolie, som allerede er forharsket, ja, så har man i hvert fald ikke nogen sund effekt af den.”

Det er et budskab, der tilsyneladende har ramt forbrugerne, om end DR1 i udsendelsen kort tilføjede, ”Ingen ved, hvor harsk olien skal være, før den slet ikke virker. Og om den så i fald kan være skadelig.”

DTU: Det kan man ikke sige noget om

Professor Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet, der står bag undersøgelsen for DR Kontant, har dog tidligere til MedWatch sagt, at det ikke er muligt at konkludere noget om sundhedseffekt på nuværende tidspunkt.

”Det kan vi slet ikke sige noget om. Vi har ikke analyseret, om der er sket nogle ændringer i omega-3-indholdet i kapslerne. Men mit gæt vil være, at ud fra de harskningsniveauer, som vi har med at gøre i den her sag, så er der ikke sket nogen væsentlige ændringer,” hed det, og hun tilføjede:

”Jeg synes, at det er fornuftigt nok, at der bliver kastet lys på kvaliteten af olierne, da der er stor forskel på de produkter, vi kan finde i butikkerne. Men jeg siger bare, at vi ved for lidt til at sige, at det er et problem rent sundhedsmæssigt. Så med vores nuværende viden er det, vi snakker om i virkeligheden, om forbrugerne skal have noget, der smager godt eller ej.”

Overordnet set så hun dog gerne, at kvaliteten af olierne var bedre.

Store konsekvenser

Marie Hammer tilføjer, at hun ikke har konkrete tal fra branchen endnu.

”Hvis det viser sig, at salget er faldet - hvilket alt tyder på - har det selv sagt store økonomiske konsekvenser for virksomhederne, men en drøftelse af de sundhedsmæssige konsekvenser er ikke helt uvæsentlig, da kapslerne næppe erstattes med mere fisk i kosten,” siger hun og tilføjer:

”Flere danskere går således glip af omega-3’s positive sundhedseffekter, som er bevist gennem mere end 15.000 videnskabelige artikler og flere tusinde videnskabelige studier. ”

Hun tilføjer, at fiskeolie altså er vigtig for folkesundheden, ikke mindst for personer, der ikke spiser fisk to gange om ugen.

”Mange har glæde af at kunne supplere en sund og varieret kost med tilskud fra fiskeoliekapsler. Det er derfor ærgerligt, at debatten ikke præges af fakta, men skaber unødvendig tvivl og bekymring.

Misforstå mig ikke. Det er godt, at der stilles kritisk fokus på både de færdige produkter samt værdikæden. Det har producenterne fokus på dagligt. Men vi må alle have en målsætning om at bygge vores udmeldinger på fakta. Grundlæggende handler det om, at forbrugerne skal kunne foretage et oplyst valg,” pointerer hun.

DTU-lup på fiskeolie efter kritisk tv

Fødevarestyrelsen har nu bedt DTU Fødevareinstituttet om at undersøge, om det er muligt at sige, hvornår den sunde effekt af fiskeoliekapsler aftager, når fiskeolien er harsk i et eller andet omfang, oplyser Mette Christiansen fra Fødevarestyrelsens kosttilskudsgruppe til MedWatch.

”Vi har bedt DTU se på det sundhedsmæssige aspekt, når der bliver en oxidation (iltning, red.). Er der en grænse, hvor man ser et fald i de sundhedsfremmende stoffer, som man gerne vil have, når man spiser sådan en fiskeoliekapsel? Det arbejder DTU nu på,” siger Mette Christiansen.

Fødevarestyrelsens initiativ kommer i kølvandet på tv-udsendelsen, og styrelsen regner med allerede før jul at have et svar på, hvorvidt det er muligt at komme med en sådan konklusion ved en given grænse.

Ingen sikkerhdsrisko-grænse kendt

Styrelsen har også bedt DTU svare på, om det er muligt at sige, at der ved en eller anden grænse er en sikkerhedsmæssig risiko ved at spise fiskeoliekapsler.

”Svaret var, at med den viden, vi har nu, er det ikke muligt at sige, at der ved en eller anden grænse er en sikkerhedsrisiko. Og der er ikke noget sikkerhedsmæssigt problem ved de produkter, som Kontant havde fat på, de ligger forholdsvist lavt i Totox-værdi,” siger Mette Christiansen med henvisning til den værdi, man måler harskningsgraden på.

Fødevareminister presser kosttilskudsbranche 

Styrelse overvejer konsekvenser af DR Kontant

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også