DTU: DR-program giver ikke retvisende billede

Det er umuligt at sige, om harske fiskeoliekapsler er sundhedsskadelige, og om de gode effekter forsvinder, lyder det fra DTU efter kritisk DR-udsendelse.
Foto: Søren Faurby / Stock
Foto: Søren Faurby / Stock
Af THOMAS BO CHRISTENSEN

Danskerne indtager hvert år fiskeoliekapsler for 200 millioner kroner, men mange fik nok en kapsel galt i halsen, da DR for et par dage siden viste et program om harske fiskeolier.

Pointen var klar: olien i kapslerne var alt andet end frisk, lød det på baggrund af en undersøgelse af 12 tilfældige dåser med kapsler fra ti forskellige producenter.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kaldte det ”klamt” og bad producenterne hanke op i kvaliteten, og samtidig blev der stillet spørgsmålstegn ved, om de harske olier kunne være skadelige, og om de positive effekter forsvandt.

Men spørger man professor Charlotte Jacobsen, der står bag undersøgelsen for DR Kontant, så giver udsendelsen kun til dels et retvisende billede:

”Jeg synes, at det er fornuftigt nok, at der bliver kastet lys på kvaliteten af olierne, da der er stor forskel på de produkter, vi kan finde i butikkerne. Men jeg siger bare, at vi ved for lidt til at sige, at det er et problem rent sundhedsmæssigt. Så med vores nuværende viden er det, vi snakker om i virkeligheden, om forbrugerne skal have noget, der smager godt eller ej,” siger Charlotte Jacobsen og understreger, at hun overordnet gerne så, at kvaliteten af olierne var bedre.

DR klippede væk

Ifølge Charlotte Jacobsen  var de undersøgte olier i programmet i ”et eller andet omfang harske”, men da der ikke findes nogen lovkrav til harskningsgraden til fiskeolie-kosttilskud, så kan man ikke sige, at producenterne går over stregen.

Og de krav, som branchen via Global Organization for EPA and DHA selv har sat op – og som er strengere end de oxiderings-grænseværdier, som der stilles til europæiske lægemidler - overholder de undersøgte fiskeoliekapsler:

”Det siger jeg også, da jeg bliver interviewet af DR, men det er klippet væk. Jeg siger netop, at olierne er inden for de opsatte grænser. Så der er ikke på den måde nogen problemer. Men når jeg bliver spurgt om, om de er harske, så siger jeg ja, at det er de på et eller andet niveau i forhold til, hvis man har en helt frisk olie produceret af helt frisk fisk. Så det er et relativt begreb, og det er selvfølgelig lidt svært at kommunikere ud.”

I de produkter, som DTU testede for DR programmet Kontant, lå alle de såkaldte totox-værdier, som er et udtryk for oxideringsgraden, på mellem 3-22, og hvor branchen selv har sat et loft på 26.

”Jeg er af DR blevet spurgt, om ikke man kan sætte en Totox-grænse for, hvornår en olie er harsk, men tingene er ikke så sort-hvide,” lyder det fra professoren.

Ikke nok forskning

Ifølge Charlotte Jacobsen er det store problem nemlig, at der ikke er særlig meget forskning på området, og at de metoder, som branchen skal anvende til at undersøge harskning ikke er særlig gode. Hun fortæller, at hun tidligere har været med i et europæisk panel, der blev sat til at foreslå parametre og grænseværdier for parametrene, som kunne angive, hvor harsk en fiskeolie må være – men det så panelet sig ikke i stand til:

”Vi endte med at konkludere, at der simpelthen ikke er forskningsresultater nok til, at vi kan sige noget om, hvor grænseværdierne skal være. Der er forskning, der har påvist negative effekter i meget oxiderede olier, men de er væsentligt højere, end de værdier, vi snakker om i denne her sag, og det vil sige, at vi ved ikke, hvornår det er et problem.”

Det samme gælder, når man taler om, hvorvidt de positive effekter i fiskeoliekapsler er forsvundet i de undersøgte kapsler.

Forhastede konklusioner

Til DR forklarede læge og videnskabsjournalist Jerk W. Langer, at i takt med, at fiskeolien bliver mere og mere harsk, så forsvinder de gode egenskaber ved fiskeolien, og til sidst har olien ingen effekt.

”Hvis man spiser fiskeolie, som allerede er forharsket, ja, så har man i hvert fald ikke nogen sund effekt af den, og så kan fiskeolien ikke mere omdannes til de sunde signalstoffer i vores stofskifte, så i bedste fald, så er de bare fuldstændig uskadelige bortset fra, at det feder,” fortalte han til Kontant.

”Det kan vi slet ikke sige noget om. Vi har ikke analyseret, om der er sket nogle ændringer i omega-3-indholdet i kapslerne. Men mit gæt vil være, at ud fra de harskningsniveauer, som vi har med at gøre i den her sag, så er der ikke sket nogen væsentlige ændringer. For vi ved fra tidligere, at man skal op på meget høje niveauer af oxidation, før der er sket en målbar nedbrydning af omega-3-fedtsyrerne,” lyder det fra DTU-professoren, som mener at man kunne diskutere, om der skulle være en kortere holdbarhed på kapslerne.

”Det kunne være en af måderne, man kunne forbedre på kvaliteten af de produkter, vi køber i butikkerne. Derudover bør producenterne sikre god kvalitet af råvarerne gennem hele kæden fra fisk til færdig olie, men der er behov for at udvikle mere egnede kvalitetskriterier på de forskellige trin i kæden, end dem der benyttes i dag.”

 Gylden olie sender fiskefirma i toppen

 Fiskeolie hjælper hjertepatienter

 Forsker: Fiskeolie letter operationsgener 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også