Forsker: Fiskeolie letter operationsgener

Nyt ph.d.-projekt viser, at fiskeolie letter gener efter operation i grise.
Foto: Søren Faurby / Stock
Foto: Søren Faurby / Stock
MARIA HESSELVIG LANGE

Fiskeolie er et populært kosttilskud, og nu har et ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet påvist, at indtag af fiskeolie kan mindske betændelsesproblemer efter en operation.

Forsøget, der er udført på grise, indebar at 84 grise fik foder med enten solsikkeolie, animalsk fedt eller fiskeolie, hvorefter de fik indopereret en kunstig blodåre, der blev inficeret med stafylokokker.

"Normalt vil man forvente at se en nedsat appetit hos både mennesker og grise, der er påvirket af en stafylokokinfektion, men de grise, der havde fået fiskeolie, havde bedre appetit og et mindre vægttab sammenlignet med de grise, der fik solsikkeolie, så derfor kunne vi konkludere, at de grise der havde fået fiskeolie tilsyndeladende havde lettere ved at klare sig igennem det postoperative forløb," siger Dyrlæge Sine Nygaard Langerhuus, Aarhus Universitet.

Ligner mennesker

I tidligere kliniske undersøgelser har patienter efter operation modtaget forskellige typer fedtsyrer, herunder omega-3-fedtsyrer fra fiskeolie, og der er observeret en vis forbedring af patienternes postoperative forløb. Men kliniske undersøgelser blandt alvorligt syge patienter kan være vanskelige at udføre på grund af forskelle i behandlingsforløb, såvel som generelle forskelle i livsstil og andre faktorer, der er svære at kontrollere. Derfor valgte Sine Nygaard Langerhuus at bruge grise som modeldyr i sine forskning. Forsøget med at give grisene stafylokokinfektion blev udført i et samarbejdsprojekt med Viborg Sygehus.

"Vi var meget spændte på at se, om vi via fedtsyre tilskuddende kunne påvirke det postoperative operationsforløb og stafylokokinfektionerne, da fiskeolie antages at kunne ændre kroppens reaktion på betændelse," fortæller Sine Nygaard Langerhuus.

Om resultaterne kan overføres til mennesker, er endnu for tidligt at sige.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også