Undersøgelse: It-systemer hæmmer læger

Trods store anstrengelser i regionerne afslører en ny undersøgelse en dårlig integration af it-systemerne på sygehusene.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Læger og sygeplejersker på hospitaler i hele landet døjer hver dag med it-systemer, der ikke taler sammen. Det er ikke nyt, at der har været problemer med elektroniske patientjournaler, som ikke taler sammen. Men en ny undersøgelse fra Aalborg Universitetviser, at forbedringerne er små.

Besvarelserne fra cirka 2.000 læger, sygeplejersker og lægesekretærer viser, at selvom der er sket et lille fald de seneste tre år, så har de stadig i gennemsnit op mod fem forskellige brugernavne og kodeord at holde styr på i hverdagen.

"Hvis en patient f. eks. får blodfortyndende medicin, kan klinikeren ikke dosere medicinen i det samme skærmbillede, hvor man kan se INRværdien ( blodstørkningstiden, red.) fra blodprøven. Det er et reelt irritationsmoment for dem," siger Christian Nøhr, professor på Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet og en af undersøgelsens forfattere, til Ingeniøren.

Der er også eksempler på elektroniske journaler, der må printes ud og faxes fra et sygehus til et andet - og på røntgenbilleder og andre scanninger, som lægges på en cd-rom og sendes med taxa eller brev til hospitaler i en anden region, fordi it-systemerne ikke taler sammen.

Formand for Regionernes Sundheds-it Jens Andersen glæder sig over, at der trods problemerne er tegn på langsom bedring af blandt andet log-in-problemerne.

"Sygehusenes it er ikke altid en dans på roser. Derfor har vi lavet 24 pejlemærker, og vi regner med at nå de fleste inden udgangen af 2013."

 Regioner opruster på sundheds-it 

 Lang vej til lægekonsultationer på skærmen 

 Elektroniske patientjournaler boomer i USA 

 Udviklere af sundheds-it ignorerer lægers behov 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også