MedWatch

Novartis skifter taktik i kampen mod hjerteanfald

To storstilede kliniske forsøg skal undersøge om risikoen for hjerteanfald kan mindskes ved at behandle betændelse, hvilket kan føre til nye muligheder i kampen mod hjerteanfald. Den schweiziske medicinalvirksomhed Novartis står bag det ene af forsøgene.

Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten

Indtil nu har de fleste strategier i kampen mod hjerteproblemer fokuseret på de mere velkendte risikofaktorer såsom forhøjet blodtryk og kolesterol. Men to nye studier skal nu afprøve hypotesen om, at betændelse er en vigtig faktor i forekomsten af hjerteanfald og slagtilfælde. Det skriver Wall Street Journal.

Betændelse er en del af kroppens normale heling efter en skade. Når pulsårerne f. eks. bliver beskadiget af rygning, fedme eller forhøjet kolesterol, så er immunforsvarets betændelsesreaktion at sende celler af sted, som kan reparere skaden.

Men når den proces foregår konstant over en lang række år, så kan systemet virkelig komme på overarbejde og nærmest bryde sammen. I stedet for at beskytte blodårerne, bliver betændelsen kronisk. Det kan føre til en ophobning og aflejring af hårdt materiale, kaldet ”plaque”, og i visse tilfælde løsrives dette materiale og fører til hjerteanfald og slagtilfælde.

Tidligere forskning har vist, at folk med kronisk betændelse har en markant større risiko for at blive ramt af hjerteanfald end andre patienter. Men om problemet dermed kan afhjælpes ved at behandle betændelsen er endnu uvist.

”Her kigger vi ikke blot på om betændelse indikerer en forhøjet risiko (for hjerteproblemer, red.), men om det kan være et mål for terapi,” siger Paul M. Ridker, som er leder for hjerteafdelingen ved Brigham and Women’s Hospital i Boston, ifølge avisen.

Novartis involveret

De ene af de to nye studier er sponsoreret af det amerikanske statslige organ National Institute of Health (NIH), mens medicinalvirksomheden Novartis står bag det andet.

NIH-studiet skal undersøge om det generiske, antiinflammatoriske lægemiddel methotrexate kan reducere hjerteproblemer for en forsøgsgruppe på 7.000 patienter med en forhistorie for hjerteanfald, som samtidig lider af diabetes eller udviser prædiabetiske symptomer. Rekrutteringen forventes påbegyndt til marts næste år.

Novartis-studiet skal undersøge virksomhedens antiinflammatoriske antistof canakinumab og efter planen involvere 17.000 patienter med stabil kardiovaskulær sygdom. I proof-of-concept studier med midlet var der lovende beviser for en positiv virkning i pulsårerne, siger Mark Fishman, som er hjertespecialist og formand for Novartis Institutes for BioMedical Research. Han tilføjer dog, at der er brug for den planlagte undersøgelse for at fastslå om stoffet rent faktisk kan forebygge hjerteproblemer.

”Hvis man kan finde en måde, hvorpå man kan reducere tilfælde af hjerteanfald ved at blokere betændelse, så kan det revolutionere hele lægegerningen,” siger han ifølge Wall Street Journal.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier