Novartis klar med medicin mod rygerlunger ved udgangen af året

Den schweiziske medicinalvirksomhed Novartis vil søge om markedsføringsgodkendelse for sin KOL-medicin i Europa og Asien i slutningen af 2012, efter at lægemidlet har opfyldt primære end-points.
Foto: Novartis AG
Foto: Novartis AG

Novartis er snart klar med to ansøgninger - én til Europa og én til Asien - for selskabets KOL-lægemiddelkandidat QVA149.

Det sker efter veloverståede fase III-studie med navnet SPARK, som var det femte af sin slags, og ligesom de fire foregående opfyldte studiet alle de primære end-points.

Studiet viste, at patienter som blev behandlet med QVA149 dagligt over en periode på 64 uger oplevede en statistisk signifikant mindre forværring af KOL symptomer, end patienter som blev behandlet med de ældre midler indacaterol maleate og glycopyrronium bromide.

Novartis har allerede versioner af disse ældre midler på markedet og oplyser i en meddelelse, at QVA149 – ligesom selskabets øvrige KOL-medicin – bliver udviklet til at blive brugt sammen med virksomhedens letanvendelige Breezhaler-inhalator.

Rygerlunger

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, men er måske bedre kendt som rygerlunger, da sygdommen oftest skyldes tobaksrygning. Men den kan dog også opstå som følge af luftforurening. Sygdommen fører til en forsnævring af luftvejene, så lufttransporten kræver et større arbejde end normalt. De fleste patienter er mellem 50-65 år, når diagnosen bliver stillet.

Det anslås, at 210 millioner mennesker er ramt af sygdommen på verdensplan, og den forventes at være den tredje mest hyppige dødsårsag i 2020.

 I Danmark lever ca. 430.000 med sygdommen, men kun halvdelen er rent faktisk klar over, de har den, oplyser Danmarks Lungeforening på deres hjemmeside. KOL kan ikke helbredes, men udviklingen af sygdommen kan bremses på forskellig vis f.eks. ved at dyrke motion.

Først Europa og Asien

Som følge af det vellykkede studie forventer Novartis at ansøge om markedsføringsgodkendelse for midlet i Europa og Asien i årets sidste kvartal, og følge det op med en ansøgning i USA i 2014.

”Vi er yderst tilfredse med, at SPARK påviste en mindre forværring af symptomerne, hvilket er med til at demonstrere, at QVA149 kan forbedre livskvaliteten for patienter med KOL,” udtaler Tim Wright, som er udviklingsdirektør for Novartis.

”Vi ser frem til, at ansøge om markedsføringsgodkendelse for QVA149, i første omgang i Europa og Asien. Det bringer os et skridt tættere på at kunne levere et bredt spektrum af innovativ KOL-medicin, og dermed hjælpe læger med at finde den rette behandling til den rette patient på det rette tidspunkt.”

Spark er det femte fase III-studie i det kliniske program for QVA149, som samlet går under navnet IGNITE. Novartis forventer at færdiggøre yderligere tre studier inden udgangen af dette år.

 FDA godkender medicin til sjælden hjernesygdom

 Nyt hjertemiddel opnår positive resultater

 Nyt Novartis-middel mod øjenlidelse får medvind 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også