MedWatch

Lif: Minister bør bruge tidligere analyse til ny undersøgelse

Lif vil have Astrid Krag til at bruge tidligere erfaringer, når revurderingerne af medicintilskud skal analyseres.

Foto: Adrian Keith / Stock.Xchng

Lægemiddelindustriforeningen foreslår nu, at man tager udgangspunkt i en række allerede eksisterende analyser, når konsekvenserne af revurderingen af medicintilskud skal analyseres.

Det sker, efter at sundhedsminister Astrid Krag har bebuddet en analyse af de bredere samfundsmæssige konsekvenser af de beslutninger, som Medicintilskudsnævnet træffer.

Chefkonsulent i Lif Søren Beicker mener ifølge Dagens Pharma, at en sådan analyse bør deles op i to skridt.

"Første skridt bør være at belyse de behandlingsmæssige konsekvenser, det vil sige, hvordan det påvirker patienterne at skifte medicin, når tilskuddet ændrer sig – falder nogen fra, oplever de manglende effekt eller øgede bivirkninger," siger han og uddyber:

"Det næste skridt vil være at undersøge om, og hvordan de patienter, der gennemgår et medicinskift, ændrer adfærd i forhold til deres træk på sundhedsvæsenet, deltagelse i arbejdslivet osv. En sådan analyse vil give et billede af de udgifter, som tilskudsomlægningen forårsager, og som på nuværende tidspunkt ikke inddrages i myndighedernes beslutningsgrundlag."

Mere kompliceret skift

For at få belyst de behandlingsmæssige konsekvenser af en tilskudsændring kan man ifølge Lif bruge analysedesignet fra undersøgelsen ‘Generisk substitution. Indflydelse på medicinbrugernes tryghed og komplians’, som Sundhedsministeriet foretog i 2009.

Her analyserede man betydningen af generisk substitution for medicinbrugernes tryghed og medicinefterlevelse, samt en kortlægning af medicinbrugerens oplevelse af medicinens effekt og bivirkninger i forbindelse med generisk medicinskift.

Undersøgelsen var tilrettelagt som en kombination af en interviewundersøgelse blandt patienter og sundhedsprofessionelle og en spørgeskemaundersøgelse blandt 6.000 medicinbrugere.

Selv om der i denne ombæring er tale om et skift mellem forskellige lægemidler og ikke et generisk skift, kan man ifølge Lif godt genbruge selve analysedesignet som udgangspunkt.

 Minister vil analysere revurderinger 

 Løhde: Analyse er glædelig kovending 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier