Apotekerforeningen: Tilskudsregler ekstremt komplicerede

Medicintilskudsnævnets ændringsforslag i forbindelse med revurderingen af tilskud til smertemidler er ifølge Apotekerforeningen alt for komplicerede.
Foto: stock.xchng.
Foto: stock.xchng.

Kompleksiteten i Medicintilskudsnævnets forslag i forbindelse med revurderingen af tilskud til smertemedicin gør det urealistisk, at læger og patienter skal kunne huske reglerne og have overblik over, hvilke lægemidler og lægemiddelformer der ydes tilskud til.

Det er bekymringen, som Apotekerforeningen ifølge Dagens Pharma lufter i et høringssvar, Medicintilskudsnævnet skal vurdere, når det i dag færdiggør sin indstilling til Sundhedsstyrelsen.

"Tilskudsreglerne er ekstremt komplicerede for alle, der er involveret – både læger, patienter og apoteker. De er så svære at finde ud af, at man ikke kan forvente, at lægerne har overblik over, hvilke lægemidler der ydes tilskud til, og hvilke der ikke gør. Det specielle ved det her forslag er, at der helt nede på lægemiddelform og styrkeniveau inden for samme indholdsstof er forskel på, om der gives tilskud eller ej," siger politisk konsulent i Apotekerforeningen Helle Sandager til Dagens Pharma.

For eksempel foreslår Medicintilskudsnævnet, at der til lægemidler med tramadol ydes tilskud til hårde kapsler i styrken 50 mg, men ikke i styrken 100 mg.

Risiko for fejl

Nævnet foreslår også, at der skal ydes tilskud til tabletter og visse depotkapsler, men ikke til orale dråber, opløsning, opløselige tabletter, brusetabletter, depotkaplser, suppositorier og visse depottabletter.

Der vil være en stor risiko for, at de ordinerende læger fejlagtigt udskriver et ikke-tilskudsberettiget præparat i den tro, at lægemidlet ydes generelt tilskud.

I de tilfælde vil patienten ikke kunne få tilskud på apoteket, og læge og apotekspersonale skal bruge tid på at finde ud af, om det er en fejl, og der i stedet skal udskrives et andet lægemiddel.

Det kan både skabe utryghed for patienten og forsinke behandlingen, da apoteket skal have kontakt til receptudstederen, inden en behandling kan ændres, påpeger Apotekerforeningen.

 Patienter raser over mistet tilskud

 Medicintilskudsnævn: Vi er ikke restriktive  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også