MedWatch

Ny opdagelse: Sådan stopper man brystkræft fra at sprede sig

Forskere fra Kræftens Bekæmpelse har fundet ud af, hvilken mekanisme i kroppen der får ondartede kræftceller i brystet til at sprede sig – og hvordan man ”slukker” for mekanismen, så kræftknuden ikke vokser.

Foto: Emil Ryge Christoffersen / Jyllands-Posten

Danske forskere fra Kræftens Bekæmpelse har gjort en vigtig opdagelse, som på længere sigt har potentiale til at kunne hjælpe kvinder med brystkræft. 

Grundforskning viser, at kroppens eget protein ErbB2 er med til at få kræftknuden til at sprede sig, skriver Berlingske Nyhedsbureau.

Ved hjælp af en tredimensionel model har organisationens forskere kunnet følge med og se effekten af ErbB2. Det hjalp dem med at afsløre et komplekst signalnetværk, hvor proteinet kommunikerer med enzymer i kroppen, hvilket får kræften til at sprede sig.

Det har også været muligt at påvise, at hvis man afbryder kontakten mellem proteinerne og enzymerne, spreder brystkræftcellerne sig ikke.

”Der er tale om et afgørende fremskridt inden for forskning i aggressiv brystkræft, som giver os et godt grundlag for at arbejde videre med at undersøge det komplekse signalnetværk omkring ErbB2. Målet er at finde en metode – en stopklods, som kan bremse signalerne mellem ErbB2-proteinet og de forskellige enzymer og dermed stoppe kræftcellerne i at sprede sig,” siger Bo Rafn, Ph.D.-studerende fra Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse, til Berlingske Nyhedsbureau.

Forskningen har især potentiale over aggressiv brystkræft, der har udviklet resistens over for behandling. Men fordi forskningen kun er på grundforskningsniveau, vil der fortsat gå flere år, før det eventuelt vil kunne ende ud i en behandling.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 

 Tre nye kræftmidler rammer snart Danmark

 Huntingtons sygdom mindsker risikoen for kræft

 Nyt molekyle bremser udviklingen af kræft 

Mere fra MedWatch

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier