MedWatch

Nyt molekyle bremser udviklingen af kræft

Forskere har fundet et nyt molekyle, der er særdeles effektiv i behandlingen af kræftsvulster i hjernen. Kombineret med kemoterapi kan det være det ventede gennembrud i kampen mod kræft.

Forskere fra Georgias Institute of Technology og Emory University har ifølge Videnskab.dk designet et molekyle, der stopper spredningen af svulster i hjernen, de såkaldte glioblastomer.

Netop spredningen af svulsterne er afgørende i behandlingen af sygdommen. Kun 10 pct. af patienterne med de alvorligste hjernesvulster overlever 5 år eller mere trods kemobehandling.

Det skyldes, at svulsterne ofte er aggressive i adfærd og breder sig hastigt til nærtliggende væv, hvor kemoterapi har svært ved at nå kræftcellerne.

Lovende resultater, men

Dyreforsøg med molekylet, der kaldes imipramine blue, har vist, at dyr med hjernesvulster lever markant længere og sågar kureres for kræften, når de behandles med det nye præparat, hvilket ifølge forskerne muligvis skyldes, at svulsten er stationær i hjernen og ikke bevæger sig rundt ved spredning som normalt. Dette øger kemoterapiens effektivitet.

"Resultaterne er lovende og kan, som forskerne foreslår, muligvis overføres til patienter. Der er dog en væsentlig begrænsning i studiet. Det er velkendt at rottekræftceller dyrket i laboratorier i årevis, ofte ikke ligner kræftceller i patienter," siger Bjarne Winther Kristensen, forskningslektor, konstitueret overlæge og ph.d. Bjarne Winther Kristensen fra Odense Universitetshospitals Afdeling for Klinisk Patologi, til Videnskab.dk

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier