MedWatch

Svensk professor kritiserer dansk stamcellestrategi

Stamceller: En professor opfordrer Danmark til at oprette en offentlig stamcellebank. Han mener, at det er etisk forkert at lade danskerne benytte sig af private tilbud på området.

Der har gennem flere år været opfordringer fra danske læger til, at staten bør investere i en offentlig stamcellebank. Politikerne har dog afvist gang på gang. Nu er en svensk professor gået med ind i debatten.

Anders Fasth, der er professor i pædiatrisk immunologi ved Göteborgs Universitet og har tilknytning til den svenske, offentlige stamcellebank, mener, at det ville være en god idé for Danmark at oprette en offentlig stamcellebank i stedet for kun at have en privat, hvor man skal betale for stamcellerne.

”Frem for alt tror jeg, det ville være bedst for den danske befolkning, hvis navlestrengsblodet blev doneret som en gave, så alle kunne få glæde af det,” siger han til Ingeniøren.

Ingen medicinsk fordel

Han peger på, at den private stamcellebank har en tydelig indflydelse på den danske befolkning, eftersom mange gemmer stamceller til privat brug, skriver Ingeniøren.

”Det er også vigtigt, at det er en offentlig bank, fordi der i dag og ind i den fremtid, vi umiddelbart kan se, ikke er nogen medicinsk begrundelse for at samle ind til privat brug,” siger han.

Han henviser til, at hvis man eksempelvis har leukæmi og derfor får brug for sine stamceller, vil sygdommen gemme sig i ens egne stamceller og derfor komme tilbage igen. Det samme gælder for medfødte sygdomme, og derfor er man nødt til at få celler fra en anden donor.

I Sverige besluttede politikerne at oprette en bank til navlestrengsblod i 2005, og det har indtil videre givet gode resultater.

”Hvis man havde en privat bank, som man skulle betale for at benytte, kunne en risiko være, at man ændrede synet på at donere. I den offentlige bank bliver navlestrengsblodet doneret som en gave, men det kunne ændre sig og i yderste konsekvens blive sådan, at andre donorer også ville kræve betaling for at donere eksempelvis en nyre,« siger han.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 21

Et udbrud af abekopper giver travlhed hos Bavarian Nordic, der har opjusteret forventningerne til året efter stort salg. Og så har to markante danskere forladt deres stillinger hos Pfizer og Ascendis. Gik du glip af noget?

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier