Ny viden om hash kan føre til nye lægemidler

En ny undersøgelse har klarlagt de negative konsekvenser af hash på korttidshukommelsen, og den mere nuancerede viden kan hjælpe medicinalbranchen.

Forskere fra University of Bordeaux og University of Ottawa har fundet frem til, at marihuanas negative indflydelse på korttidshukommelsen skyldes andre faktorer end hidtil antaget.

Studiet er ifølge Pharma Danmark netop publiceret i det anerkendte tidsskrift Cell. Forskerne identificerede, at receptorerne for det psykoaktive stof i hash, THC, er udtrykt i de specielle gliaceller kaldet astrocytter, og at de negative effekter af THC på hukommelsen overvejende stammer herfra og ikke – som man hidtil har antaget – via neuronernes THC-receptorer.

Marihuana-baseret smertemedicin

Denne viden kan på sigt føre til specifikke lægemidler, som eksempelvis har den smertedæmpende effekt af hash/THC uden samtidig at påvirke hukommelsen negativt.

GW Pharmas har udviklet en marihuana-baseret medicin mod spasticitet hos MS-patienter, Sativex, som i øjeblikket forsøger at opnå indikationsudvidelse til smerter i forbindelse med cancer i USA. Daværende indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder talte desuden i sommeren 2011 for en lovændring, så lægemidlet ville kunne anvendes i Danmark.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også