Fedmeoperationer tilbage på offentlige hænder

Det offentlige opruster kraftigt på området, og på bare to år ser privathospitalernes andel af fedmeoperationer ud til at være faldet med to tredjedele.
Foto: Carsten Andreasen, Jyllands-Posten - Arkivbillede
Foto: Carsten Andreasen, Jyllands-Posten - Arkivbillede

De offentlige hospitaler har fået overtaget i kampen med privathospitalerne om at udføre fedmeoperationer.

520 ud af landets forventede 1.783 fedmeoperationer - eller 29 procent - forventes udført på privathospitalerne i 2012.

Og holder det stik, er der udsigt til et gevaldigt fald for landets privathospitaler, der i 2010 udførte 88 pct. af fedmeoperationerne.

En rundspørge blandt alle landets fedmekirurgiske afdelinger, foretaget af Dagens Medicin, viser, at de offentlige afdelinger forventer at operere flere, selv om det samlede antal ventes at falde.

Et af de mest tydelige eksempler på det offentliges oprustning er Køge Sygehus, hvor der i 2010 blot blev opereret seks personer for overvægt. I år regner ledende overlæge på kirurgisk afdeling, Karsten Bech, med at operere cirka 400 patienter.

Overlægen forklarer over for Dagens Medicin, at det både skyldes faglige og økonomiske hensyn.

Ideologisk kamp

Jens Fromholt, fedmekirurg på privathospitalet Mølholm, kan godt se det fornuftige i, at de offentlige afdelinger optrapper, så de kan operere nogle flere, men det bliver for ekstra skattekroner.

"Hvis man fulgte de internationale retningslinjer, skulle der opereres fire gange så mange, men det er ikke et gangbart argument, for det hele bunder i en ideologisk kamp mod privathospitalerne, hvor en stor gruppe patienter er blevet gidsler uden et alternativt behandlingstilbud. Jeg forudser, at man opruster på det offentlige, udsulter de private og så laver kriterierne om igen," siger han til Dagens Medicin.

Formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman, afviser over for Dagens Medicin enhver form for ideologisk kamp:

"Det er helt normalt, at det offentlige opbygger ekspertisen inden for både behandling og forskning i takt med, at operationen er blevet mere almindelig. Vi kan gøre det lige så godt og billigt, og der er overhovedet ikke tale om en ideologisk kamp."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også