MedWatch

Eksperiment med nødder kan bane vej for nyt lægemiddel

Udviklingen af en ny type diabetes- og slankepille er måske muliggjort af en opsigtsvækkende opdagelse gjort af en dansk forskergruppe.

Nødder kan sandsynligvis holde både fedme og type 2-diabetes i skak. Det skyldes, at netop denne fødevaregruppe indeholder et særdeles højt indhold af en speciel aminosyre.

En dansk forskergruppe har ifølge Videnskab.dk undersøgt, hvordan mad, der indeholder aminosyren arginin, påvirker kroppen.

"Undersøgelserne viser, at arginin blandt andet fjerner fedt fra maveregionen og øger insulinfølsomheden," siger en af forskerne bag undersøgelsen, Christoffer Clemmensen, der er ph.d.-studerende ved Institut for Molekylær Lægemiddelforskning, Københavns Universitet.

800 gram nødder per dag

"Den opdagelse kan på sigt føre til lægemidler rettet mod fedme og type 2-diabetes," siger han videre til Videnskab.dk.

Arginin findes i mange fødevarer, men den særlige aminosyre findes især i nødder. Men indtagelsen skal effektiviseres medicinsk. Christoffer Clemmensen forklarer, at man hver dag skal spise et arginin-kosttilskud på op mod 20 gram, hvis studiets resultater skal holde. Det svarer til 800 gram nødder hver dag.

Muskel-mus

I forsøgene anvendte videnskabsfolkene to grupper med hver ti mus, hvor den ene gruppe fik en diæt med store mængder arginin, og den anden intet arginin fik.

Derefter MR-scannede forskerne forsøgsdyrene. Arginin-musenes muskler var vokset, og at de havde mindre fedt omkring deres indre organer. Samtidig havde de en øget følsomhed over for insulin, hvilket beskyttede dem mod at udvikle type 2-diabetes.

Christoffer Clemmensen kan ifølge Videnskab.dk ikke sige noget om, hvor lang tid vi skal vente på en slanke- og diabetespille, der efterligner arginins effekter. Næste skridt er at udføre flere og grundigere eksperimenter.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier