Regeringen udskyder sundhedsreform igen - nu til efter nytår

Det bliver ikke på denne side af 2018, at regeringen fremlægger sin længe bebudede sundhedsreform. Tiden er for knap med også forhandlinger om finanslov og folkeskole, siger sundhedsministeren.

Indholdet af regeringens forslag til en reform af sundhedssektoren står stadig hen i uvisse for offentligheden og vil gøre det en rum tid endnu. Det bliver således først i det nye år, at regeringen fremlægger sundhedsreform.

De nuværende forhandlinger om en ny finanslov og en ny folkeskolereform tager for meget tid til, at også en sundhedsreform kan kiles ind inden nytår.

Det skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby på sin Facebookprofil sent tirsdag aften.

”Vi må se i øjnene, at både finanslovsprocessen og forhandlingerne om folkeskolen er trukket ud. Inden jul skal en vigtig finanslov, der kan understøtte vækst og velfærd i hele landet, og en aftale om en bedre folkeskole med styrket faglighed og kortere skoledage være på plads,” skriver ministeren.

”Det skaber i den grad politisk pladsmangel, inden den søde juletid nærmer sig,” tilføjer hun.

Hun betoner, at en sundhedsreform, der rækker mange år frem i tiden og betyder noget for de mere end 5,1 millioner patienter årligt og mere end 180.000 medarbejdere på sundhedsområdet i kommuner og regioner, fortjener god tid til at blive diskuteret.

”Den tid er blevet for knap inden jul, og derfor har vi i dag besluttet at skubbe fremlæggelsen af sundhedsreformen til januar,” siger Ellen Trane Nørby.

Forsinkelsen kommer kun en uge efter, at finansminister Kristian Jensen (V) sagde, at sundhedsreformen ville komme efter finansloven, men inden jul.

Og statsminister Lars Løkke Rasmussen har ellers ved flere lejligheder annonceret en offentliggørelse af sit reformudspil umiddelbart efter efterårsferien – det skete blandt andet fra Folketingets talerstol i forbindelse med Folketingets åbning.

Indholdet af den kommende reform er endnu ukendt, men sikkert er det, at planen vil byde på en ny organisering af sundhedsvæsnet, hvor 21 såkaldte "sundhedsfællesskaber" skal skabe øget nærhed til befolkningen og sammenhæng for patienter, der bevæger sig på tværs af sundhedssektorens sektorer og eksempelvis bliver behandlet på et sygehus og modtager hjælp til genoptræning i kommunalt regi.

”Vi har brug for en sundhedsreform, der styrker nærheden, trygheden og sammenhængen i sundhedsvæsenet og gør op med den alt for store geografiske ulighed i sundhed,” siger Ellen Trane Nørby.

Beslutningen om at udskyde reformen faldt ikke i lige god jord alle steder. Blandt andre regionerne var tirsdag aften fremme med kritik.

"Regeringen udskyder endnu en gang sundhedsreformen, og den evige debat om struktur fortsætter. Jeg mener, det grænser til det uanstændige og giver helt urimelige arbejdsvilkår for regionerne, der stadig ikke ved, om de er købt eller solgt," skrev regionsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Samme toner lød fra regionsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S):

"Sundhedsudspil fra regeringen igen udskudt. Ved Venstre overhovedet selv, hvad de vil med sundhedsvæsenet? Centralisering og fjernelse af demokrati giver jo ikke mere tid og sammenhæng til personale og patienter," skrev hun.

Der bruges årligt over 100 milliarder kroner på sundhedsvæsenet.

Medie: Regeringens sundhedsreform er udskudt

Regeringen vil afsætte penge til sundhed år for år

Lars Løkkes sundhedsplan: Fyrer 205 politikere i regionerne

Løkke: 21 fællesskaber skal bygge bro i sundhedsvæsnet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også