Derfor stopper Novos bløderdirektør

Direktøren for Novo Nordisks hæmofili-division, Anne Prener, stopper efter mere end 20 år i det danske medicinalfirma. Egentlig ville hun gerne være fortsat, men hun ser muligheder i sin nye situation.
Foto: Novo Nordisk PR
Foto: Novo Nordisk PR

1. januar bliver ikke blot begyndelsen for et nyt år for Anne Prener. Det bliver begyndelsen på en helt ny hverdag for den nuværende direktør for Novo Nordisks hæmofili-division.

For efter 21 år i den danske medicinalkæmpes forsknings- og ledelseskorridorer har den nu 55-årige direktør valgt at søge nye græsgange.

”Min udnævnelse til direktør i Novo Nordisk har hele tiden været en tidsbegrænset udnævnelse med en fast opgave. Opgaven var at bringe vores hæmofili-portefølje, hvor vi på det daværende tidspunkt havde NovoSeven på markedet og en masse produkter i forskningsfasen, igennem den kliniske udvikling og få på dem på markedet. Den opgave er nu løst, især med godkendelsen af NovoEight i både USA og Europa og med godkendelsen af NovoThirteen. De næste to produkter skal der først indsendes ansøgning på om halvandet år,” siger hun til MedWatch.

Beslutning taget i fællesskab

Anne Prener blev i 2008 øverste ansvarlige for at vende skuden for Novos hæmofili-division. Og den opgave, mener hun, er nu løst. Hun havde et ønske om at finde en direktørstilling et andet sted internt i Novo Nordisk, men det er ikke lykkedes.

”Jeg har selvfølgelig været i dialog med ledelsen om, hvad der skulle ske. Der har ikke været nogen muligheder for at finde en løsning, hvor vi kunne finde en direktørstilling, der svarede til mine kompetencer, og som også tidsmæssigt passede. Så er vi i fællesskab nået frem til den her aftale, hvor jeg har valgt at gå ud og søge nye udfordringer,” siger den afgående direktør og fortsætter:

”Jeg har været 21 år i Novo Nordisk. Jeg har ledet mange forskellige områder og været heldig at arbejde med rigtig mange, dygtige mennesker. Samtidig er mine børn flyttet hjemmefra, og min mand er meget fleksibel, så det giver os også en mulighed for evt. at flytte til udlandet. Jeg ser nogle muligheder i det her, og dem har jeg valgt at gribe.”

Søger mod USA eller Europa

Der ligger ikke et nyt job og venter Anne Prener, når hun har stillet champagneglasset fra sig til nytår, men præferencen er at komme uden for landets grænser igen. Fra 1990-92 var hun ansat ved Epidemiology Resource i Boston, og fra 1992-94 gæsteforsker ved Harvard School of Public Health. Det er en tilværelse, som lokker.

”Jeg er i gang med at afsøge mulighederne, selvfølgelig også i Danmark, men lige så meget i Europa og USA. Jeg vil formentlig stadigvæk arbejde inden for farma, og stadigvæk inden for R&D, evt. i en virksomhed, hvor den erfaring, jeg har bygget op i de senere år omkring sjældne sygdomme og små patientgrupper, kunne blive brugt. Jeg har også arbejdet med clinical operations i mange år, og den erfaring kunne også bringes i spil. Jeg har så også 10 års erfaring med produktsikkerhed og pharmacovigilance.”

Nu kan det fint køre

Ved tidligere lejligheder har Anne Prener over for MedWatch betonet fordelene ved, at hendes ansvarsområde, hæmofili, var repræsenteret i direktionen, da det mindre område således havde en stemme og en synlighed i diabetesgigantens ledelse. Men fra 1. januar vil hendes afløser, Henning Stennicke, ikke operere ud fra et direktørniveau, da stillingen er nedgraderet til chefniveau.

”Det har været en stor opgave at finde ud af, hvordan man skulle arbejde med hæmofili, et mindre område, i en virksomhed, der er så fokuseret på diabetes, at bygge nogle processer og relationer op. Det har været optimalt i den periode, at hæmofili var et separat direktør-område, men det er ikke længere nødvendigt. Nu kan det fint køre, som vi normalt kører udviklingsprojekter på i Novo Nordisk. Det er helt rimeligt, at det bliver lagt ind under Global Development, ligesom f.eks. diabetes og fedme,” forklarer Anne Prener.

Ville gerne have fortsat

Så det, at det ikke længere ville være en direktørstilling, men en chefstilling, havde ikke noget at gøre med din beslutning om at stoppe?

”Det er da klart, at jeg gerne ville fortsætte på en direktørpost. Det er jo ikke sådan, at Novo Nordisk har åbne direktørposter stående, og det har i hvert fald ikke kunnet passe ind i tidsplanen i forhold til min opgave med hæmofili-divisionen. Ledelsen og jeg er sammen kommet frem til, at den beslutning, jeg tog, nok var den bedste for alle parter.”

Man når næppe igennem 21 år i en virksomhed som Novo Nordisk uden at opleve både op- og nedture. Anne Prener peger selv på tre succeser og et enkelt tilbageslag, som de mest tydelige, når hun tænker tilbage.

”Vi fik godkendelsen af NovoEight i både Europa og USA, samt en positiv anbefaling i Japan inden for kun to måneder. Det har været en fantastisk oplevelse. Samtidig har det kun taget 4½ år fra, at vi første gang testede det i mennesker, til vi fik godkendelsen. Det har været et utrolig højdepunkt at få lov til at slutte af med at få så mange godkendelser og og så med lige præcis den indlægsseddel, vi gerne ville have,” siger hun og fortsætter:

”Hvis vi går længere tilbage, så var den opgave, jeg fik tilbage i 2004, hvor vi skulle lave om på vores udviklingsorganisation, også utroligt spændende. Jeg var ansvarlig for at koble clinical operations op på den nye udviklingsorganisation i en kompliceret matrix. Samtidig etablerede jeg en ny outsourcing-strategi og styrkede processerne med opdateret it.”

Det tilbageslag gjorde mest ondt

Den tredje store oplevelse kom gennem de ti år, hvor Anne Prener arbejdede med produktsikkerhed hos diabetesgiganten.

”Jeg sad med patientens stemme i virksomheden. Jeg var ansvarlig for den enhed, der ud fra bivirkningsrapporter og kundeklager skulle sørge for, at der blev taget hånd om de problemer, der måtte være og sikre patientsikkerheden.”

Hvilken skuffelse havde du så helst været foruden i de år?

”Vi har en fantastisk profil på vores langtidsvirkende faktor IX-produkt – patienterne beskriver det som en mirakelkur – men vi får jo en forsinkelse, som vi også har meldt ud til markedet, som gør, at vi ikke kan indsende registreringsansøgning inden for den planlagte tidsramme. Det er rigtig ærgerligt. Helt oprindeligt havde vi planlagt, at der skulle indsendes et år tidligere, end det nu bliver tilfældet. I forhold til tilbageslag, så er det nok den, der har gjort mest ondt. Men den kommer.”

 Novo tæt på ny godkendelse

 Lillebroderen i Novo Nordisk i vækst-humør

 Novo Nordisk: Turoctocog er første skridt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også