Theranos-stifter vil have ny retssag efter nye beviser

Ifølge Theranos-stifteren Elizabeth Holmes har anklagemyndighedens kronvidne ændret holdning og fortalt, at han følte sig presset til at overdrive sine forklaringer under Theranos-stifterens svindel-retssag.
Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

I januar blev Theranos-stifter Elisabeth Holmes dømt skyldig i fire ud af 11 anklager om svindel mod investorer.

Selve strafudmålingen har endnu ikke fundet sted, og dermed står Elizabeth Holmes over for en maksimum-straf på 20 års fængsel.

Men måske ikke alligevel. For Elizabeth Holmes har anmodet det amerikanske retssystem om en ny retssag.

Det sker, efter anklagemyndighedens kronvidne, Adam Rosendorff, som er tidligere laboratorietekniker hos Theranos, angiveligt har besøgt Elizabeth Holmes på sin hjemmeadresse.

Det skriver Wall Street Journal.

Ifølge mediet dukkede Adam Rosendorff op uanmeldt på Elizabeth Holmes hjemmeadresse d. 8. august i år. Under sit besøg talte Rosendorff med Holmes’ partner Billy Evans og sagde, at regeringen havde fordrejet hans vidneudsagn, og at han følte sig skyldig ”i en sådan grad, at han havde svært ved at sove”, fremgår det af retsdokumentet, som Wall Street Journal har set.

Holmes hævder, at Rosendorffs påståede udtalelser til hendes partner kvalificerer hende til en ny retssag eller en høring for at drøfte beviserne.

Rosendorff vidnede under retssagen om de bekymringer, han direkte have overbragt til Holmes om Theranos’ teknologi, og hans bestræbelser på at forsinke brugen af virksomhedens fejlfyldte blodprøveudstyr på rigtige patienter.

Det lykkedes imidlertid ikke at forsinke blodprøveudstyret, og derfor kan flere tusinde patienter have fået forkert diagnostik, i den periode Theranos havde et partnerskab med apotekskæden Walgreens.

Virksomhedens hovedprodukt var en kompakt automatiseret maskine, der ifølge selskabet kunne analysere blodprøver af meget små mængder blod, med en hastighed ingen havde set før.

Det viste sig sidenhen at være en løgn, og mens maskinen ikke virkede, var Elizabeth Holmes ligeledes tiltalt for at bedrage patienterne ved at undersøge blodprøverne fra Walgreens manuelt. Selv disse viste sig også at være fejlfyldte ifølge Wall Street Journal, men dette forhold blev Elizabeth Holmes ikke erklæret skyldig i.

Theranos nåede at rejse op imod 700 mio. dollars fra private investorer på baggrund af virksomhedens produkt, inden blandt andre Wall Street Journal begyndte at skrive kritiske historier om selskabet. Historier, der sidenhen fik korthuset til at vælte.

Elizabeth Holmes strafudmåling er i skrivende stund planlagt til oktober 2022.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også