Selvvalg gør hverdagen lettere for patienterne

Selvvalg af håndkøbsmedicin er ikke en ny og uprøvet ordning, der underminerer sikkerheden omkring medicinering – tværtimod, skriver Lægemiddelindustriforeningens koncernchef, Ida Sofie Jensen.
Foto: LIF
Foto: LIF
AF IDA SOFIE JENSEN, KONCERNCHEF, LÆGEMIDDELINDUSTRIFORENINGEN

”Det handler om at sikre, at borgerne får den rette behandling.”

Sådan skriver Apotekerforeningens formand Anne Kahns i kommentaren ”Medicinsalg handler om borgernes sundhed”.

I lægemiddelindustrien kan vi ikke være mere enige. Men når Anne Kahn fremhæver, at medicin er en særlig vare, og at placering i butiksarealet vil forlede borgerne til at tro, at medicinen er ufarlig og kan bruges med løs hånd, er vi ikke længere enige.

For lægemiddelindustrien er det afgørende, at medicin behandles med omhu og respekt. Forbrugeren skal altid have adgang til rådgivning, der gør det muligt at gennemføre et velinformeret medicinvalg. Den kommende selvvalgsordning går ikke på nogen form for kompromis med dette princip.

Selvvalg af håndkøbsmedicin er ikke en ny og uprøvet ordning, der underminerer sikkerheden omkring medicinering – tværtimod.

I Sverige og Norge har man i en årrække haft selvvalg af håndkøbsmedicin, såvel på apoteker som i detailhandlen. Ordningen har skabt større diskretion omkring forbrugernes lægemiddelvalg, patienten har fået lettere adgang til behandling mod mindre lidelser, og apotekerne har fået frigjort rådgivningsressourcer, som kan anvendes på forbrugerne, der har behov for kyndig vejledning. Erfaringerne fra vores nabolande har vist, at den moderne forbruger magter at forholde sig fornuftigt og rationelt til køb af håndkøbsmedicin, som et middel til at styrke egen omsorg.

De begrænsede danske erfaringer med selvvalg af håndkøbsmedicin bekræfter dette. På apotekernes hjemmesider har danske forbrugere i flere år kunnet vælge samt købe håndkøbsmedicin uden nogen form for faglig rådgivning. Har forbrugeren behov for rådgivning, er dette opnået via en online-henvendelse til apoteket. Denne ordning har ikke givet anledning til patientsikkerhedsmæssige problemer, og den kommende mulighed for selvvalg af håndkøbsmedicin i de fysiske butikker vil fungere efter samme princip. Forbrugeren vil kun vælge samt købe et håndkøbslægemiddel uden nogen for kontakt med fagligt personale i detailhandlen. Er forbrugeren derimod i tvivl, kan medicinen købes på apoteket, hvor der altid er mulighed for at opnå kyndig vejledning.

Når Apotekerforeningen gør sig til talsmand for at fastholde en restriktiv adgang til håndkøbslægemidler, der anvendes i behandlingen af mindre lidelser, er det med risiko for, at forbrugerne køber medicin gennem forhandlere, der ikke er godkendt af danske myndigheder.

Medicindistributionssystemet i Danmark skal udvikle sig i takt med det omgivende samfund for at forblive relevant for forbrugerne. Derfor er det også med rette, at de politiske beslutningstagere har taget initiativ til at udvikle medicindistributionssystemet ud fra erfaringsbaserede præmisser.

Selvvalg af håndkøbsmedicin vil komme forbrugerne til gode, uden man af den grund går på kompromis med patient- og forbrugersikkerhed.

Medicinsalg handler om borgernes sundhed 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også