Medicinsalg handler om borgernes sundhed

Vi skal selvfølgelig have sunde forretninger, men medicinsalg handler ikke om tjene så mange penge som muligt. Det handler om at sikre, at borgerne får den rigtige behandling, skriver Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening, i denne klumme.
Foto: Carsten Lundager
Foto: Carsten Lundager
AF ANNE KAHNS, FORMAND FOR DANMARKS APOTEKERFORENING

Om få måneder, når butikkerne for første gang slår dørene op i 2018, så ser en del af dem formentlig lidt anderledes ud. Fra årsskiftet får både apotekerne og detailhandlen nemlig mulighed for at placere medicin i selvvalg.

Det vil sige, at visse typer håndkøbsmedicin må placeres ude på hylderne i 7-eleven, Matas og Aldi, hvor kunderne i forbifarten kan lægge dem i indkøbskurven. Akkurat som med chokolade, mælk, havregryn og andre dagligvarer.

Problemet er bare, at medicin ikke er en dagligvare.

Medicin, hvad enten det er receptmedicin eller ej, kan være farligt og skal bruges med omhu. Derfor har Apotekerforeningen i et kor bestående af andre organisationer – sundhedsfaglige såvel som forbrugerorganisationer – advaret imod Folketingets beslutning om at tillade selvvalg. Når medicinen står frit fremme i et supermarked, kan ingen fortænke borgerne i at tro, at medicinen er ufarlig, og at den kan bruges med løs hånd.

Undersøgelser viser, at hver femte håndkøbskunde efterspørger forkert medicin i forhold til deres symptomer eller tager medicinen forkert. Hvis man vælger den forkerte morgenmad, så er konsekvenserne til at overskue, men når det handler om medicin, så kan det forkerte valg have mere alvorlige konsekvenser. Al medicin giver risiko for bivirkninger, og hvis man vælger den forkerte type, har medicinen i sagens natur heller ingen gavnlig effekt.

Derfor undrer det mig til stadighed, at politikerne har besluttet, at selvvalg er okay på apoteker såvel som i detailhandlen. For det er det ikke. Det kan gøre borgerne mere påvirkelige over for reklamernes magt, og eksperter har påpeget, at beslutningen om at indføre selvvalg kan føre til flere impulskøb, hvilket også øger risikoen for, at danskerne begynder at bruge mere medicin.

Selvvalg kan godt forsvares på apotekerne, fordi her har det faguddannede personale mulighed for at spørge ind til kundens valg i modsætning til i detailhandlen, hvor personalet hverken kan eller må rådgive om medicin.

Medicin er ikke som andre varer. Det bør stå klart for alle. Men hvordan kan det så være, at Lægemiddelindustriforeningen og et folketingsflertal alligevel bakker op om et tiltag, som risikerer at skabe et unødvendigt merforbrug?

Jeg er bange for, det skyldes, at de ikke er deres ansvar bevidst. Det er jo trods alt bare håndkøbsmedicin, hvad er det værste der kan ske, tænker de måske?

Det værste vil være, at vi som samfund langsomt mister respekten for medicin og glemmer, at medicin faktisk kan være farligt, og at det skal bruges med omhu. Jeg frygter, at det er et langsomt skred, som vi ser lige nu, bare fordi nogle glemmer, at medicinsalg først og fremmest handler om borgernes sundhed.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også