MedWatch

Apotekerformand afviser Matas-påstand om liberalisering

"Det klinger hult, når Matas pludselig lover at oprette nye Matas-butikker med miniapoteker...," skriver Niels Kristensen, formand for Apotekerforeningen i en kommentar til MedWatch-artiklen: "Matas: Liberalisering fører til langt flere apoteker".

Foto: Peter M. Madsen, Apotekerforeningen/PR - Niels Kristensen, formand Apotekerforeningen

Nu vil Matas alligevel ikke ekspropriere eksisterende pensionsrettigheder. Derfor må de så finansieres enten af skatteyderne eller af medicinbrugerne. Men nogen besparelse kan der så ikke blive tale om. Den pensionsafgift på 169,4 mio. kr. i 2011, som Matas har set sig varm på, går nemlig ikke til dem, der er på apotek i dag. Den går til at finansiere årets udbetaling af pension til personer, der allerede er gået på pension, og som har et krav på pensionen.

Matas: Liberalisering fører til langt flere apoteker 

Matas har også misforstået udligningsordningen. Tilskuddet til at opretholde apoteker i tyndt befolkede egne af landet betales ikke af medicinbrugerne udover den aftalte apoteksavance. Den omsætningsbaserede interne udligningsordning betales af apotekerne selv ud af den apoteksavance, der er blandt Europas laveste og på kun godt en tredjedel af materialisternes avance.

Langt til nærmeste Matas

Det kan godt være, at Matas er repræsenteret i alle kommuner. Men hvis man afskaffer udligningsordningen, så er over 40 apoteker i tyndt befolkede egne truet af lukning, og i over 20 af byerne med lukningstruede apoteker findes der slet ikke en Matas-butik. Der vil være 5-10-15 eller 20 km til nærmeste Matas-butik. Apotekerne og deres filialer, udsalg og udleveringssteder er derimod spredt tæt ud over hele Danmark, jf. kortet.

Apoteker og medicinudleveringssteder i Danmark 2012

Foto: Apotekerforeningen
Foto: Apotekerforeningen

Rød = 314 apoteker

Blå = knap 1.000 andre medicinudleveringssteder

 

Det klinger hult, når Matas pludselig lover at oprette nye Matas-butikker med miniapoteker nede i et hjørne af parfumebutikken i de tyndt befolkede egne, hvor der aldrig har været en Matas i nærheden.

Tomme løfter

Man kan undre sig over, at Matas end ikke har villet udnytte muligheden for at sælge medicin i de parfumebutikker, de allerede har i Sverige. Der er tale om løfter helt uden sikkerhed for opfyldelse. Matas er ifølge medierne sat til salg af den kapitalfond, der ejer kæden, og der er jo ingen garanti for, hvad eventuelle nye ejere vil med butikskæden.

I Sverige, hvor der er flere kapitalfondsejede apotekskæder, er der lige blevet fremsat forslag om at afsætte et tocifret millionbeløb på den svenske finanslov for at undgå apotekslukninger i de tyndt befolkede egne. Apoteker, der er på en særlig ”udkantsliste”, må nemlig efter først lukkes fra marts 2013. Og en af de største udenlandsk ejede apotekskæder i Sverige, som har 33 apoteker på "udkantslisten", har allerede bebudet lukninger af urentable landapoteker i 2013, hvis ikke de får tilskud. Det siger vist alt om tilliden til kapitalfondes filantropiske indstilling.

 

 

Mere fra MedWatch

Lars Rasmussen advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier