MedWatch

DI til myndigheder og politikere: Tag forbrugerne alvorligt

Myndighedernes tilgang til information om kosttilskud imødekommer ikke forbrugernes behov og tvinger danskerne til at søge information på ofte tvivlsomme websites. Information, der kan være direkte skadelig. Tag forbrugerne alvorligt, skriver Marie Hammer, Konsulent i DI Fødevarer.

Foto: DI/PR

Danskernes brug af kosttilskud er udtryk for et ønske om at tage ansvar for egen sundhed. Det bør bakkes op med ordentlig information, der giver mulighed for at træffe et oplyst valg. Vi kan kontrollere vores egne produkter, men salget fra udlandet og over nettet er uden for de danske myndigheders og branchens kontrol. Her er vores vigtigste middel oplyste forbrugere.

Producenternes mulighed for at give produktinformationen er yderst begrænset. Oplysningerne fra medierne svinger fra, at kosttilskud er vidundermidler til, at de er deciderede farlige. Myndighedernes information er meget begrænset og imødekommer heller ikke forbrugernes efterspørgsel. Situationen presser forbrugerne over i andre kilder, eksempelvis internettet. Det rummer mange muligheder, men udfordrer også sikkerheden samt kvaliteten af forbrugerinformationen.

Aktørerne på området har en fælles interesse i at komme de ulovlige produkter til livs, og i at forbrugernes efterspørgsel på information imødekommes. Derudover bør vi også have en fælles interesse i, at den etablerede og lovlige del af branchen styrker sin position og konkurrencekraft på det internationale marked.

En unik mulighed for at skabe vækst

Interessen for sundhed er stor. Kombineret med flere ældre og en øget middelklasse på verdensplan vil efterspørgslen på kosttilskud sandsynligvis stige. Samtidig bliver vi klogere og klogere på, hvad mangler betyder for vores udvikling og sundhed.

Kosttilskudsbranchen repræsenterer et stærkt vækstpotentiale for Danmark. Kombinationen af forskning i verdensklasse, kvalificeret arbejdskraft og velfunderede virksomheder giver mulighed for at skabe en dansk førerposition på et område i udvikling. Danske produkter skal appellere til brugere rundt omkring i verden, der ønsker tryghed og produkter baseret på nyeste viden. Sådanne nichebrancher gavner væksten, eksporten og beskæftigelsen.

Hvis vi bremser vækstdrivere i det danske erhvervsliv får det alvorlige konsekvenser. Ikke kun for de enkelte virksomheder og deres medarbejdere, men også for statsøkonomien. Udviklingen skal ikke ske på bekostning af kontrolniveauet, men det omvendte må heller ikke være tilfældet. Det må være muligt at løfte kontrolopgaven, uden at den etablerede branche pålægges så mange gebyrer og administrationsomkostninger, at det går ud over deres muligheder for at investere og udvikle sig i Danmark.

Vi skal danne alliancer med myndigheder, forskning, politikere og andre interessenter på området. Branchens vækstpotentiale er en gevinst for Danmark.

Marie Hammer repræsenterer Nutraceutisk Industri, der er en brancheforening i DI Fødevarer for producenter af kosttilskud og naturlægemidler. Sektionen repræsenterer 11 danske virksomheder, som dækker omkring 80 procent af omsætningen i branchen.

Mere fra MedWatch

Finansdirektør i ALK stopper

ALK’s finansdirektør, Søren Jelert, har valgt at fratræde sin stilling. Han ventes at forlade posten ved udgangen af maj næste år.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier