Klumme: Næste niveau for dansk life science er verdenstoppen – vi har fagligheden til at være der

Danske forskere, talenter og virksomheder har både bredden og niveauet til at gøre København til det næste Kendall Square. Biologisk Institut står på spring i startklodserne.
"Vi bør sigte efter at skabe Danmarks største offentligt-private udviklingsprojekt"
"Vi bør sigte efter at skabe Danmarks største offentligt-private udviklingsprojekt"
Af Niels Kroer, professor og institutleder ved Biologisk Institut på Københavns Universitet

Når det kommer til life science, kører Danmark med i Formel 1 klassen, som Mads Krogsgaard Thomsen beskriver det i MedWatch d. 18/12 2023. Kun Schweiz publicerer flere forskningsartikler pr. indbygger end Danmark, og Morten Meldals nobelpris er stadig i frisk erindring. Forskningsniveauet er tårnhøjt. 

Danmark har også bomstærke life science-virksomheder med Novo Nordisk i spidsen som Europas mest værdifulde virksomhed. Life science står som en klar nr. 1 på listen over danske erhvervs- og eksportsucesser og overgår dermed selv vores vindmølleeventyr, luksusfødevarer og verdenskendte handelsflåde. Det giver os enorme fordele. 

Ingen mester kan dog hvile på laurbærrene. Det er derfor vigtigt, når Mads Krogsgaard Thomsen og Life Science Rådet peger på behovet for at tage ”dansk life science til det næste niveau”. 

Fra vores stærke udgangspunkt kan ”næste niveau” kun betyde verdenstoppen. Målbilledet skal være Kendall Square i Boston, Massachussets, der bærer prædikatet ”the most innovative square mile on the planet”. 

Her er Amazon, Apple, Facebook, Google, IBM, Microsoft, Novartis, Pfizer, Phillips og Samsung blandt 250 virksomheder, som har investeret i at være i gåafstand til forsknings- og uddannelsesmiljøerne på Harvard University og MIT. 

 

Fundamentet er på plads 

Som Mads Krogsgaard Thomsen peger på, starter ambitionen om et epicenter for dansk life science med ”fremragende forskningsmiljøer på universiteterne”.

Universitets-rangeringer er ikke alt, men det vejer helt sikkert tungt for erhvervsgiganterne på Kendall Square, at Harvard og MIT ligger nr. 1 og 2 inden for det biologiske og biokemiske område hos US News Educations og QS World University Rankings. 

Vi kan også være med i Danmark. Biologisk Institut ved Københavns Universitet (KU) ligger lige i hjertet af Copenhagen Science City, og som et af Danmarks største universitetsinstitutter publicerer vi hvert år over 500 forskningsartikler i verdens førende tidsskrifter side om side med bl.a. Harvard og MIT. 

Som ét eksempel viste KU-forskere og kollegaer i Nature i juli 2023, hvordan Hepatitis C virus kan skjule sig i vores leverceller uden at blive opdaget af immunforsvaret. Afsløringen af virussens maskeringsstrategi kan bane vej for nye måder at behandle virusinfektioner på. 

Forskning med de perspektiver er med til at sikre KUs placeringer som hhv. nr. 14 og 18 på de ovennævnte internationale rankings – helt oppe sammen med ”top of the pops”. 

Lægemiddelindustriforeningen peger på, at der frem mod 2030 skal ansættes 15.000 nye medarbejdere i farmaindustrien. Så det er mindst lige så vigtigt, at Biologisk Institut hvert år uddanner over 200 dygtige kandidater i Bioinformatik, Biologi, Biokemi og Molekylær Biomedicin med den grundfaglige viden og de kompetencer, som life-science industrien har så hårdt brug for. 

Vi står på ingen måde alene. Life science er en bred og kompleks branche, hvor en lang række af fagligheder skal spille sammen, og hvor det næste gennembrud kan komme mange steder fra. På tværs af hele life science-området placerer masser af danske forskningsmiljøer og uddannelser sig solidt i verdenseliten. På de gode dage er vi, som det nu er KUs erklærede mål, det bedste sted for de bedste idéer. 

”Næste niveau” for vores forskning, uddannelser og innovation må derfor være at bruge det fundament til at gøre Copenhagen Science City til et dansk Kendall Square. 

 

Danmarks største – og verdens bedste – offentligt-private partnerskab 

Hvis det skal lykkes, skal vi konkurrere med Boston, Scweiz og andre elitemiljøer om forskere, virksomheder og investorer, der arbejder globalt. De slår sig ned, hvor tilbuddet er allerbedst, dvs. hvor der er adgang til den nødvendige kapital, det nødvendige vidensnærmiljø, og den nødvendige højt kvalificerede arbejdskraft. 

Vi bør sigte efter at skabe Danmarks største offentligt-private udviklingsprojekt. Vi skal samle os på tværs af alle life science-områdets natur-, ingeniør- og sundhedsvidenskabelige grundfagligheder. Og vi skal alle sammen stå på tæer: Staten og Hovedstaden for at sikre kvadratmeter og infrastruktur. Universiteterne for at bringe fremragende forskningsresultater som det ovenstående ud i virksomheder og spinouts. Fonde for at sikre de fremmeste faciliteter. Og ikke mindst erhvervslivet for at sikre den kommercielle trækkraft. 

På Biologisk Institut konkurrerer vi hver dag med verdens bedste forskningsmiljøer om forskere, talenter og tidsskifternes spalteplads. Vi og vores forskningskollegaer er mere end klar til at dedikere os til life science som en af de konkurrencer, Danmark skal vinde. Vi står klar i startklodserne. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også