Klumme: Regeringen har oplagte chancer for at løfte life science-branchen – vil den gribe dem?

Dansk Erhverv har læst den nye regerings politiske forståelsespapir igennem med life science-brillerne på. I klummen her giver erhvervsforeningen sit bud på, hvad regeringen skal være særlig opmærksom på for at komme godt fra start på life science-området.
Mette Feifer er markedsdirektør for oplevelse og velfærd hos Dansk Erhverv og skitserer sit bud på, hvordan den nye regering kan løfte life science-sektoren. | Foto: Dansk Erhverv / PR
Mette Feifer er markedsdirektør for oplevelse og velfærd hos Dansk Erhverv og skitserer sit bud på, hvordan den nye regering kan løfte life science-sektoren. | Foto: Dansk Erhverv / PR
AF METTE FEIFER, MARKEDSDIREKTØR FOR OPLEVELSE OG VELFÆRD I DANSK ERHVERV

For tre uger siden så vores nye regering dagens lys, og i Dansk Erhverv kastede vi os, ligesom resten af det politiske Danmark, sultent over det politiske forståelsespapir, som Mette Frederiksen (S) og hendes støttepartier præsenterede.

Helt overordnet er det, set med vores øjne, positivt, at det nye politiske flertal bekender sig til gode og stabile rammevilkår for erhvervslivet, der skal bidrage til at øge dansk eksport og fremme den danske konkurrenceevne. Ydermere vil vi gerne kvittere for ambitionerne om at føre en aktiv og grøn erhvervspolitik, som fremmer udenlandske investeringer i Danmark, og som understøtter Danmarks styrkepositioner.

Og netop styrkeposition er et nøgleord hos Dansk Erhverv. Vi repræsenterer bl.a. en bred skare af medlemmer, der alle arbejder inden for life science-branchen: Det er en vigtig dansk styrkeposition både hvad angår eksport, investering i forskning og innovation og bidrag til samfundsøkonomien såvel som sundhedsbehandling.

Dansk Erhverv vil opfordre vores nye regering til at give det økonomiske life science-lokomotiv et særligt fokus de næste fire år.

En klar styrkeposition

Vi har at gøre med en sektor, der bidrager til patienters overlevelse og velbefindende samt giver en solid vitaminindsprøjtning til dansk samfundsøkonomi og forskning.

Life science-virksomhederne i Danmark er hvert år med til at sikre en anseelig eksport – i 2017 stod life science-branchen ifølge Erhvervsministeriet for knap 16 pct. af den samlede vareeksport til udlandet, og andelen er steget markant de seneste 20 år. Branchen bidrager også til samfundsøkonomien på anden vis: For eksempel 21,4 mia. kr. til de offentlige finanser i form af selskabsskatter og personskatter. Det kan alt sammen mærkes i statskassen og vigtigst af alt bidrager hele sektoren til at finde nye og innovative behandlinger på sygdomme og tilstande, som alle frygter vil ramme dem og deres kære.

Virksomhederne investerer tungt i forskning og innovation, der er med til at fremme vækst og styrke konkurrenceevnen. I 2016 investerede life science-virksomheder knapt 16 mia. kr. i egen forskning og udvikling alene i Danmark, svarende til 8,6 pct. af deres omsætning blev geninvesteret i forskning. Det er uhørt højt i forhold til andre brancher.

Oplagte indsatsområder

Potentialet i life science-styrkepositionen er stort, men det kræver politisk opbakning og bevågenhed for at kunne overkomme den benhårde internationale konkurrence om for eksempel investeringer og kvalificeret arbejdskraft, ligesom introduktionen af nye teknologier skaber nye forretningsmuligheder og regulatoriske udfordringer.

Det er for det første helt oplagt, at det fremsynede socialdemokratiske forslag om forhøjelse af FoU-fradraget til 130 pct. indføres. Fradraget spiller en afgørende rolle, fordi der er en international konkurrence om tiltrækning af forskningsinvesteringer, og her halter Danmark bagefter.

Det vil gavne erhvervslivet, for vi skal leve af vores gode idéer, og med et forhøjet fradrag vil man dels kunne skabe incitamenter til at vores virksomheder fastholder og øger forskningsinvesteringer i Danmark, og dels vil det medvirke til, at Danmark bliver mere attraktiv for udenlandske virksomheder, der rykker deres forskningsaktiviteter til landet.

For det andet er det oplagt at se på mulighederne for at sikre et mere innovationsfremmende sundhedsvæsen, hvor det offentlige og private aktører bedre kan samarbejde om udvikling af nye produkter. Konkret foreslår vi, at der udarbejdes en strategi for innovation i sundhedsvæsenet. Alle vinder på det: Det offentlige sundhedsvæsen kan tilbyde bedre og mere virksomme behandlinger til sine patienter og virksomhederne får bedre rammevilkår for at udvikle nye teknologier.

Et tredje oplagt sted at sætte ind er at sikre, at vi får flere nystartede life science-virksomheder i Danmark. Vi har forskning i europæiske topklasse, men desværre bliver der skabt for få nye, succesfulde virksomheder med afsæt i denne forskning. Derfor foreslår vi, at der etableres en offentlig-privat life science seed fond, der skal kunne investere i de helt nye virksomheder. Herved kan vi sikre, at de gode idéer kan få flyvehøjde i den tidlige udviklingsfase.

Ydermere håber vi og vores medlemmer, at regeringen vil invitere relevante aktører ind til halvårlige møder med vores politiske beslutningstagere og ministre, hvor rammevilkår kan drøftes. I samme forbindelse håber vi, at vores nye erhvervsminister, Simon Kollerup (S), vil bibeholde life science-enheden i Erhvervsministeriet, så den tværpolitiske koordinering sikres på life science-området.

Dansk Erhverv ser frem til samarbejdet med den nye regering.

Life science-branchen i tvivl efter valget: "Jeg har ikke været imponeret over blå blok" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også