Lundbeck-millioner til forsker og iværksætter

Nogle kan bedre tåle at leve et usundt liv end andre, mens andre har brug for at få at vide, at de skal lave deres liv om. Seniorforsker og stifter af Virogates får penge til at teste en lang række faktorer og definere tilstanden kronisk inflammation.
Foto: Sofia Busk
Foto: Sofia Busk

Den danske seniorforsker Jesper Eugen-Olsen fra Klinisk Forskningscenter ved Hvidovre Hospital har modtaget et millionbeløb fra Lundbeckfonden til at forske i et nyt diagnoseværktøj forbundet med betændelsestilstand i kroppen.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra fonden. Heraf hedder det endvidere, at kronisk lav inflammation - mild betændelsestilstand i kroppen - længe har været et advarselstegn.

”Lægerne ved nemlig, at en sådan kronisk mild betændelsestilstand i kroppen kan være et tidligt varsel om alvorligere sygdomme som sukkersyge, kredsløbssygdomme, nervelidelser eller cancer. Men der findes ikke en klar diagnose eller enkel test, som kan afsløre kronisk lav inflammation.  Seniorforsker Jesper Eugen-Olsen fra Klinisk Forskningscenter ved Hvidovre Hospital har derfor modtaget 1,575 mio. kr. fra Lundbeckfonden til at udvikle et diagnose-værktøj på baggrund af en særlig biologisk markør, han har medvirket til at identificere,” skriver Lundbeckfonden og tilføjer:

”Markøren er en god forvarsel om, at en patient har mild kronisk betændelse og ikke blot en forbigående betændelse. Derved kan markøren bidrage til at opdage folk med risiko for udvikling af alvorlig sygdom.”

Stifter af diagnostisk selskab

Eugen-Olsen er stifter af og fortsat større aktionær i firmaet Virogates, der har fremstillet et produkt, som kan hjælpe læger og patienter på medicinske akutmodtagelsesafdelinger. Produktet måler biomarkøren 'suPAR' (soluble urokinase Plasminogen Activator Receptor), og målingen af den biomarkør kan forbedre vurderingen af patienternes generelle sundhedstilstand.

Det vil sige, at det på skadestuen kan måle, hvor slemt en patient har det i forbindelse med indlæggelse, typisk har den pågældende jo ikke en sygejournal tilgængelig. Et øget niveau af suPAR viser, at immunforsvaret arbejder på højtryk.

Ifølge finansdirektør i Virogates, May Britt Dyvelkov, er der ikke tale om et indskud i ViroGates, ”og heller ikke et projekt ViroGates som sådan er en del af.”

”Men biomarkøren, der omtales, er suPARnostic,” skriver hun i en mail.

Mange faktorer spiller en rolle

Jesper Eugen-Olsen påpeger over for MedWatch, at ”alle mennesker taler om, at inflammation, low grade inflammation og kronisk inflammation fører til alle mulige sygdomme, og Virogates har vist, at suPAR er en utrolig stærk markør for måling af kronisk inflammation og er stærkt relateret til udvikling af sygdom".

”Men man kan også sige, at det ikke er ligegyldigt, hvilket køn og hvilken alder og livsstil, som du har. Der er tusinde artikler, der taler om kronisk inflammation, men der er aldrig nogen, der har defineret det. Der er aldrig nogen, der har kunnet diagnosticere et individ lidende af kronisk inflammation.”

Han tilføjer:

”Hvis man gjorde det, kunne man måske for det første friholde en masse mennesker for alle de regler, som samfundet påtvinger os med at spise sundt og ikke ryge os så videre, fordi vi kan se, at nogle mennesker bedre kan tåle at leve et usundt liv. Fordi de har lav inflammation i kroppen. Og vi kan også finde dem, der har meget høj risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, diabetes cancer os så videre.”

Den viden kunne så gøre, at man bedre kunne motivere folk til at ændre livsstil, og man kunne måske pre-medicinere dem.

”Jeg har fået pengene til at definere tilstanden kronisk inflammation, og i den forbindelse spiller suPAR en meget væsentlig rolle.”

Ny forsker på holdet

Han bruger pengene fra Lundbeckfonden på at ansætte en Phd.-studerende de næste tre år i sin forskergruppe.

Så hvis projektet lykkes, vil det også være en styrke for suPAR?

”Helt sikkert, suPAR er en meget central del, og jeg vil selvfølgelig også have kommercielle briller på. Jeg har jo både kommercielle og videnskabelige interesser – og masser af conflicts of interest i den forbindelse. jeg er jo Chief Scientific Officer for Virogates.”

Nu nævner du conflict of interest, men det har i taget højde for?

”Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg har fået lov til at være i de offentlige og private miljøer gennem de sidste mange år. Jeg har været på Hvidovre i 20 år og de sidste seks år på halv tid og fået lov til at stifte selskaber. Mange patenter er licensieret ud og blevet til forskellige biotekstartup-virksomheder. Der er masser af forståelse og velvilje – på den måde har vi også trukket mange penge ind i forskningen.”

Lars Kongsbak, adm. direktør i Exiqon, er for nylig blevet ny bestyrelsesformand i Virogates. På spørgsmålet om, hvorfor han har sagt ja til at indtræde i bestyrelsen, svarerede han i februar i år:

”Jeg har sagt ja, fordi det er en fuldstændig overset lille diamant i dansk biotek. Der er et helt enormt uforløst potentiale i det selskab.”

Ny formand for Virogates: Selskabet er en lille overset diamant 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også