Dansk firma klar med værktøj til hurtig test af helbredsstatus

Et dansk medtech-firma lancerer i denne måned et analyseværktøj, der på en halv time kan måle, om ens immunforsvar er på overarbejde og dermed tjekke ens helbredsstatus. Både hospitaler og raske mennesker er i målgruppen.
Foto: colourbox
Foto: colourbox

Det danske medtech-selskab Virogates er den 20. august i år klar til at lancere firmaet seneste skud på stammen – et analyseprodukt, der inden for en halv time kan måle om et menneske har en forhøjet risiko for sygdomme, herunder livsstilssygdomme.

”Den primære målgruppe er skadestuers medicinske akutmodtagelse. Vi har internationalt et net af distributører, som vi samarbejder med, og håndterer kun Danmark selv,” forklarer adm. direktør Jakob Knudsen.

Metoden kan dog også være en ”generel markør for helbredsstatus”, hvilket vil sige, at den kan bruges i forbindelse med generelle helbredsundersøgelser.

Håb om salg til skadestuer

SuPAR måler inflammation. Det vil sige, at den på skadestuen kan måle, hvor slemt en patient har det i forbindelse med indlæggelse, typisk har den pågældende jo ikke en sygejournal tilgængelig, forklarer han. Et øget niveau af suPAR viser, at immunforsvaret arbejder på højtryk.

”Man kender altså ikke patienten medicinsk, men det kan bl.a. i forbindelse med beslutning om hjemsendelse eller ej være relevant at måle, om man skal være opmærksom på andre sygdomme, end den, som patienten kommer ind med.

Det er ret dyrt med en eventuel genindlæggelse, og hvis SuPAR er høj, ved man, at der er inflammation i kroppen,” siger Jakob Knudsen og tilføjer, at med firmaets Quick-test reducerer de svartiden fra 2,5-3 timer på de eksisterende produkter til cirka en halv time.

”Den relativt lange svartid har været og er fin til forskningsbrug, men hospitaler har ment, at svartiden er besværlig, for lang, i forhold til andre prøver, der bliver taget. Nu har vi forhåbninger om, at vi kan slå igennem med den meget kortere svartid,” understreger han.

Blodbaseret prøve

Analysemetoden kaldes SuPARnostic Quick Test, og det er en blodbaseret prøve, hvor man tager en blodprøve og bruger plasmaet - dvs., at blodceller er centrifugeret fra - som sættes ned i Quick Testen og påføres en buffer. En buffer er en vandig opløsning, som man bruger til at drive prøven hen over en membran, hvor antistoffer sidder på. Teknikken betyder, at man måler et protein, suPAR.

Er de eksisterende produkter ikke attraktive mere?

”Jo, for vores Quick-test er ”stick-baseret og et analyseprodukt til semikvantitativ måling”. Det vil sige, at man måler, om man er over eller under en vis grænse af protein i blodet. Det er altså ikke det fulde resultat som de eksisterende, såkaldte ELISA-baserede produkter, giver.

Derfor er ELISA-produkterne stadig relevante både i forskningsøjemed og i forbindelse med måling af livsstilssygdomme. SuPAR kan måle en forhøjet risiko inden for hjertesygdomme, diabetes og andre livsstilssygdomme, og der er man selvfølgelig interesseret i som patient at få det fulde resultat.”

Nyt samarbejde med Norcare

Mens Virogates primært har solgt de eksisterende produkter til brug i forskningssammenhæng, håber man også på at kunne nå bredere ud, så produktet bruges, når danskere går til helbredstjek. Tidligere på året har firmaet indgået en aftale med Norcare, der gennemfører helbredsundersøgelser, typisk af medarbejdere i forskellige firmaer.

”Vores samarbejde med Norcare kører stille og roligt, men det er ikke voldsomt mange, der måles, det skal stadig rulles ud over for den målgruppe.”

Er det svært at overbevise firmaer, praktiserende læger og andre?

”Det er altid en udfordring at få nye markører ind på markedet, der er en vis konservatisme i lægemiddelbranchen generelt. Det stammer nok fra, at mange af de målgrupper, man sælger til, er vant til de terapeutiske produkter, der har været igennem meget omfattende kliniske tests.

Så der er en længere fase, hvor man er nødt til at bombardere markedet med data. Men vi har skabt rigtig mange kliniske data, især inden for det sidste år.”

Måler risiko for forværret sygdom eller død

Over 120.000 patienter har nu fået målt deres suPAR-niveau.

”Vi har produceret ELISA-produkterne siden 2008. Og vi kan statistisk påvise en forøget risiko for forværring af sygdomme eller død ved forhøjet suPAR. I forhold til livsstilssygdomme vil den del af markedet nok afvente, hvad specialisterne og de hospitalsbaserede læger gør. Man ser typisk optagelse i hospitalsregi inden brug hos for eksempel praktiserende læger,” siger Jakob Knudsen.

Underskud endnu

Af selskabets regnskab for 2011 fremgår det, at Virogates, der primært er ejet af private investorer, fik et underskud på 10,9 mio. kr. Omsætningen blev på 377.000 kr. Jakob Knudsen forventer i år en øget omsætning – men ikke overskud.

Virogates henter 11,3 millioner til færdigudvikling 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også