Demenslandsbyer på dagsordenen

Holland og Norge indretter landsbyer, der er skræddersyede til demente, og i Danmark er sådanne projekter også på dagsordenen. I Danmark er en række firmaer kørt i stilling til at imødegå de ønsker og behov, som demente har.
Foto: Polfoto Steen Wrem
Foto: Polfoto Steen Wrem
AF LONNI LYNGE & HENRIK TÜCHSEN

Danmark står med et stærkt stigende antal ældre over for et mindre boom af borgere, der rammes af demens, og vi kan i den forbindelse hente inspiration til at tackle udviklingen i bl.a. Norge. Vores nordlige nabo er nemlig inden for de kommende år på vej med den første af flere landsbyer specielt indrettet til demente – efter hollandsk forbillede.

Det skriver b.dk, der fortæller, at landsbyen, der har én indgang får 153 beboere, der dermed kan bevæge sig frit rundt. Det er ofte et problem for plejehjem, at demente uset smutter ud af en af indgangene og ikke kan finde hjem igen. De små huse og lejligheder vil blive indrettet efter, hvad beboerne tidligere har beskæftiget sig med i livet. De kender med andre ord deres omgivelser og føler sig formentlig mere trygge af samme grund.

”Ideén er, at indbyggerne i landsbyen skal kunne fortsætte hverdagen så normalt som muligt, og det gør de ved at lave simple hverdagsting som at købe ind eller hjælpe til med at lave mad. Det skal være mest muligt som at være derhjemme,” siger Aud Kvalbein fra Kristeligt Folkeparti til b.dk.

Udviklingen og de forskellige initiativer har også skabt interesse i Danmark. Demenslandsbyen er således på dagsordenen på et stort seminar hos Kommunernes Landsforening i maj, fortæller chefkonsulent i Social- og Sundhedsafdelingen Karen Marie Myrndorff til b.dk.

Danske firmaer klar

Den store fokus på demens er interessant set med danske erhvervsøjne. MedWatch har tidligere skrevet om en række mindre firmaer, der satser direkte på udstyr og andre, ofte kreative løsninger, der retter sig mod demens.

Om får år vil der være over 100.000 demente i Danmark, og derfor er der også stort potentiale i at udvikle teknologiske løsninger til netop denne gruppe.

"Fra kommunerne er der meget fokus på netop demens, og vi oplever stor interesse for løsninger, der kan imødekomme udfordringerne på området," fortalte Mette Thiel, kommunikationskonsulent hos velfærdsklyngen Welfare Tech, for nyligt til MedWatch i forbindelse med en konference om indsatsen.

Mette Thiel oplever, at der både er fokus på hjælp, tryghed og sikkerhed og øget opmærksomhed på at genskabe minder og hukommelse hos de demente, så de bedre kan klare hverdagens opgaver selv og fastholde sociale relationer i længere tid.

"Vi ser, at løsninger med fokus på den personlige fortælling vinder frem. Ofte handler det om at få den demente til at huske, genkende og fastholde et socialt liv, fordi relationerne hurtigt kan forsvinde, når de ikke husker særligt godt," sagde hun.

Her er nogle af de teknologiske løsninger, der allerede findes til demente:

- Firmaet Applikator står blandt andet bag en interaktiv skærmløsning, der hjælper med at skabe struktur i hverdagen og øger graden af selvhjulpenhed. De har også lavet “Touch & Play”, der bygger på unik teknologi, hvor den demente betjener en stor berøringsfølsom overflade. Her der det blandt andet muligt at spille spil, der både træner brugerne kognitivt og fysisk.

- Mobi:do fungerer via QR koder og giver øget struktur og overblik i hverdagen. Der kan for eksempel være en QG kode på kaffemaskinen eller vaskemaskinen og når borgeren scanner den, vil der komme en “manual”, som for eksempel kan være billeder, der viser, hvordan kaffen sættes over eller hvordan man vasker tøjet. Kun et år efter nomineringen til en innovationspris er firmaet bag, Curaga, dog blevet begæret konkurs ved Skifteretten. Konkursboet efter Curaga er nu blevet opkøbt. Den nye ejer, Tele Call, ser produktet Mobi:do som et stærkt kort i virksomhedens allerede eksisterende portefølje af teknologiske hjælpemidler til blandt andet demente.

- Virksomheden e-mergency står bag "Demenszonen", som er et frirum, der projekterer billeder, film og zonebestemt lyd på væg eller udgangsdør, så der skabes tryghed hos beboerne og spares tid hos personalet.

- Idify fungerer som en digital tidslinje, der hjælper demente, pårørende og plejepersonale med at skabe minder og “fastholde” hukommelsen hos den demente.

- Mobilize Me er et kalendersystem opbygget som en app med to sider: én til modtageren, som er personen med et kognitivt handicap, og én, som henvender sig til støttepersoner, der måtte have interesse i at planlægge modtagerens dag.

- Sekoia får eksisterende velfærdsteknologiske produkter til at tale sammen. Softwareplatformen kan blandt andet indeholde apps til demente.

- Welldana Innocare udvikler sikkerheds- og alarmsystemer som skaber tryghed i hjemmet. Eksempelvis har de udviklet en tryghedsalarm samt en sensoralarmmadras, der reagerer, når trykket i madrassen mindskes.

- ANY Group står bag produkterne Intelligent Care Modules, der etablerer tryghedssystem hos borgere i eget hjem og på institutioner. Det er blandt andet sensorer, kameraer og låsesystemer.

- Care-Call står bag kaldesystemer og personsikringssystemer,der skal skabe tryghed for beboere, når der opstår uventede situationer.

Rapport: Alzheimers-midlers fejlrate tredobbelt så stor 

Er bamser og stokke fremtidens velfærdsteknologi?

Demensforskning: Glem det

Dansk blodprøve afslører risikoen for demens

Lundbeck del af kolossalt Alzheimers-samarbejde

Har du risiko for at få Alzheimers sygdom?

1.500 patienter med i nyt Alzheimers-forsøg

Aarhus Kommune øremærker 10 mio. til velfærdsteknologi

Dansk hjælperedskab til demente klar til udlandet

Fagfolk diskuterer medicin-cocktail mod Alzheimers sygdom  

 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også