Sonova: Franc-kursen rammer vores resultater

Schweiziske Sonova, der konkurrerer med danske GN Store Nord, Widex og William Demant, bliver ramt af landets styrkede valuta.
Foto: Sonova/PR
Foto: Sonova/PR
AF RITZAU FINANS

Med to tredjedele af salget i USA og Europa kan den schweiziske høreapparatproducent Sonova ikke undgå at blive ramt af den store styrkelse af landets valuta efter torsdagens enorme kurshop.

13 pct. var schweizerfranc styrket over for euro ved 17-tiden torsdag, og det er til at tage og føle på for de schweiziske selskaber, heriblandt Sonova, der har langt den største del af sin forretning uden for alpelandet.

"Sonova genererer omkring to tredjedel af salget i dollar og euro, men kun omkring 2 pct. i Schweiz. Omkring 10 pct. af arbejdsstyrken på cirka 10.000 medarbejdere på verdensplan er i Schweiz," oplyser Sonova i en kommentar til Ritzau Finans.

Den schweiziske høreapparatkoncern, der konkurrerer med danske William Demant Holding og GN Store Nord, omsætter for omtrent 2 mia. schweizerfranc om året, men det tal er stærkt påvirkeligt af valutakurserne.

Således betyder en svækkelse på 5 pct. i euro over for schweizerfranc et fald i omsætningen på 26 mio. franc, og en tilsvarende svækkelse i dollar koster 38 mio. franc på toplinjen. På driftsniveau, EBITA, er effekterne henholdsvis 14 og 12 mio. euro.

Hvis dagens france-styrkelse på 13 pct. mod euro og 11,5 pct. mod dollar holder ved, svarer det dermed til et fald i omsætningen på 155 mio. franc på årsbasis, eller knap 8 pct., mens EBITA-resultatet vil dykke 74 mio. franc, svarende til omtrent en sjettedel af resultatet i 2013/14.

"Konkurrencemæssigt er det skidt for Sonova, og på lidt længere sigt kan det godt give de danske selskaber en hjælpende hånd," siger Morten Imsgard, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

"Man kan måske lettere deltage i priskonkurrence mod schweizerne, og det her kan måske også være med til at tage toppen af den aggressivitet på priser, som Sonova eksempelvis har været i gang med i USA," fortsætter han.

Schweizerfrancens store styrkelse blev udløst af, at den schweiziske centralbank, SNB, valgte at droppe sit valutaloft, der foreskrev en minimumsvekselkurs på 1,20 franc per euro.

På børsen i Zürich endte Sonova-aktien derefter dagen 14,2 pct. lavere i 125,90 schweizerfranc, det laveste siden maj 2014.

I Danmark var GN Store Nord til gengæld den mest stigende aktie i C20 Cap-indekset med et løft på 3,6 pct. til 136,50 kr. Den anden børsnoterede danske høreapparatproducent, William Demant, faldt dog 0,2 pct. til 476,10 kr

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også