Manglende kapital tager livet af dansk blodprøverobot

Den danske blodprøverobot RoBlood har måttet lade livet, før den så dagens lys. Manglende kapital og en amerikansk virksomhed kom på tværs.  
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det virkede ellers som starten på et roboteventyr, men den danske blodprøverobot RoBlood har endnu inden den ramte markedet måttet kaste håndklædet i ringen.

Det skortede ellers ikke på omtale af robotten, da den blev udviklet, og en hurtig Google-søgning viser da også overskrifter som ”Danske forskere udvikler blodprøverobot”, ”Forskeren kæmper med robotter mod sygehusventetid”, ”Sygehuse skal teste blodprøve-robot” og ”Hans blodprøverobot skal prikke ventetiden i bund”. Men ventetiden på blodprøvetagninger bliver ikke ”prikket i bund” foreløbigt, lyder meldingen fra forskeren bag robotten Thiusius R. Savarimuthu, lektor og ph.d. ved Syddansk Universitet.

”Vi kunne ikke rejse penge herhjemme til at lave et firma. Forskningsmæssigt var vi færdige med den, og så skulle vi prøve at kommercialisere den og lave et produkt. Alt var sådan set linet up til at få den skudt af sted, men vi manglede venturekapital til at starte et firma. Det var måske for stort et projekt til, at man kunne skaffe penge herhjemme,” siger Thiusius R. Savarimuthu.

Dyrt at teste maskine til medicinsk brug

Det var i første omgang 6,5 mio. kr. til klinisk test, som Savarimuthu forsøgte at rejse kapital til.

”Vi havde en teknologi, hvor vi kunne finde de rigtige blodårer at stikke i. Så skulle vi have nogle penge til at sætte hele maskinen sammen og få den testet i klinikken. Det var ikke fordi, det var teknologisk meget svært, det var fordi selve godkendelsesprocessen ville tage lang tid. Det, der er dyrt, er at få lavet en klinisk test af sådan en maskine, der skal godkendes til medicinsk brug,” siger han.

”Vi søgte flere steder og vi var rimelig langt med diskussionerne, men det hele strandede med, at vi aldrig rigtig fik klart tilsagn, og så kunne jeg bare sidde og se på, at amerikanerne fik penge, og så mister man også modet på et tidspunkt. Så sagde vi okay, nu må vi kaste håndklædet i ringen,” siger han.

Overhalet af amerikanerne

Amerikanerne, som han henviser til, er firmaet Veebot, der er i fuld gang med at udvikle en robot til at tage blodprøver. Kigger man på deres hjemmeside, finder man ”illustrationer som minder utrolig meget om de illustrationer, der er i min afhandling”, siger Thiusius R. Savarimuthu

”Man kan sige, at vi var på sporet,” griner han.

”Amerikanerne er nu i fuld gang med at lave en blodprøverobot, og de er ved at teste den i klinikken. De kommer til at tjene kassen, det er jeg ikke i tvivl om. Jeg er heller ikke i tvivl om, at så snart det produkt er klart, så vil du begynde at se det i de danske sygehuse. Så der kommer en blodprøverobot, men det bliver bare desværre ikke vores.”

Idéer dør ved fødslen

Oplevelsen med RoBlood har dog ikke fået ham til at miste modet, og han er nu i gang med udvikling af en ny robot.

”Jeg er i gang med at forske i robotkirurgi – operationsrobotter. Det er et rigtig spændende felt, der ikke er lavet særlig meget innovation indenfor i lang tid, så der er plads til forbedringer her,” siger han og understreger, at han ikke sidder tilbage med en bitter smag i munden.

”Det er vigtigt for mig at gøre klart, at jeg ikke er sur på nogen, men jeg tænker bare, at det er et typisk dansk forløb. Det er jo velkendt, at vi har super god forskning og dygtige forskere, men vores idéer dør i fødslen af selve virksomhederne. Det her forløb er et klassisk eksempel på, at man ikke kommer videre og det tager for lang tid at skaffe pengene, og så bliver man overhalet indenom.”

 Blodprøve-robot skal bekæmpe sygehusventetid

 Soros’ millionrobotter i 2014-slutspurt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også